(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Foreslår nye tiltak for å øke inntaket av vitamin D

Vitamin D er nødvendig for kalsiumopptak. Anbefalingene for inntak av vitamin D ble økt i 2014, og nå foreslår Nasjonalt råd for ernæring nye tiltak for å sikre at befolkningen skal få i seg nok.

Publisert

Det er få matvarer som er rike på vitamin D. De beste kildene er fet fisk som sild, makrell og laks, andre fete fiskeslag og fiskeolje.

- Det er tilsatt litt vitamin D i margariner, smør og enkelte typer av lettmelk. Vi har hatt behov for å vite om det trengs ekstra tiltak for å sikre at befolkningen eller enkeltgrupper får nok vitamin D, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Ny rapport

De nasjonale anbefalingene for inntak av vitamin D er økt. Helsedirektoratet ga derfor i 2016 Nasjonalt råd for ernæring i oppdrag å vurdere om det på nytt bør foreslås tiltak for å sikre en god vitamin D- status i befolkningen. En arbeidsgruppe i rådet ble oppnevnt og har bestått av Magritt Brustad (leder), Ahmed Madar, Haakon Meyer (eksternt medlem) og Kristin Holvik (eksternt medlem).

Rapporten som er utarbeidet gir en oversikt over hva vi i dag vet om vitamin D og helse, vitamin D- status i ulike deler av befolkningen, kilder til vitamin D, berikning og kosttilskudd.

Vil øke

Rådet mener det er aktuelt å øke berikning av vitamin D i alle meieriprodukter og i plantebaserte alternativer til melk. Rapporten har også konkrete forslag til hvem som bør ta kosttilskudd og til hvilke tider på året avhengig av sollyseksponering og inntak av vitamin D- holdige matvarer.

- Vi må se disse anbefalingene i sammenheng med eksisterende anbefalinger og tilgrensende eller motstridende behov før vi foreslår endelige tiltak, sier Øien.

Les hele rapporten her