Byttet ut en matvare og senket kolesterolet på tre dager

Testpersonene i forskningsprosjektet fikk 8 prosent lavere kolesterol etter kun tre dager.

Publisert Sist oppdatert

Resultatene fra forskningsprosjektet ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Nutrition. Studien er ledet av forskere ved OsloMet og Universitetet i Oslo, Nofima og Mills AS har bidratt.

Om studien

17 friske, normalvektige personer deltok i studien. Den ene gruppen spiste muffinser bakt med smørblandet margarin med mettet fett (Bremykt), mens den andre gruppen spiste muffins bakt med margarin med umettet fett (Vita Hjertego’). I tillegg skulle de få i seg 20 gram av samme fett-type på annen måte, for eksempel på brødskiva eller i matlaging. Deltagerne hadde ikke endringer i vekt eller mengde fysisk aktivitet i løpet av perioden.

8 prosent lavere kolesterol

Resultatene viser at testpersonene i gjennomsnitt fikk åtte prosent lavere totalkolesterol etter kun tre dager med Vita Hjertego’.

– Det er kjent at fett-type påvirker kolesterolet, men ikke at det skjer så raskt. Dette er spennende resultater, sier ernæringsrådgiver i Mills, Lena Leder.

Det var relativt få deltagere, men et svært robust design. Studien har et såkalt randomisert, dobbeltblindet, overkryssingsdesign. Dette er ansett som gullstandarden innen ernæringsforskning. Det ble tatt flere blodprøver gjennom testperioden, der både blodsukker og kolesterol ble målt.

Powered by Labrador CMS