Rekordomsetning på kjøpesentrene før jul

Norske kjøpesentre har hatt en god julesesong. Omsetningen fra 1.-24. desember steg 1,6 prosent fra i fjor.

Publisert

Det viser tall fra Kvarud Analyses julehandelsindeks*.

Mange senterledere er nok fornøyd med årets julehandel. Til tross for økende netthandel, ser vi at det fremdeles er slik at den store majoriteten av handelen før jul skjer i fysiske butikker, sier Bror Stende, direktør for Virke faghandel.

Nordmenn har særlig handlet mye i elektro- og interiørbutikker før jul. De har hatt god vekst gjennom hele måneden, sier Stende.

Siste uken før jul var størst

Uke 51 (18.-24. desember) var den travleste handleuken i desember. Denne uken så vi en omsetningsøkning på 14,3 prosent fra samme uke i fjor. Det skyldes blant annet at det var seks hele handledager denne uken i år, mot rundt 5,5 handledager i fjor.

Som vanlig var dagene rett før julaften svært viktige handledager. Ifølge tall fra betalingsformidleren Nets, ble det satt ny norsk rekord i kortbruk 22. desember. Hele 3,9 milliarder kroner ble det betalt for denne dagen.

Det er særlig julematen som gjør at vi må ut med mye penger de siste dagene før jul, men også mange kjøpte nok inn de siste julegavene i siste liten, sier Stende.

Hovedorganisasjonen Virke anslo i forkant at nordmenn ville bruke 56,3 milliarder kroner i desemberhandelen i år, en vekst på 1 prosent fra fjoråret.

* Pga. juleferie omfatter kjøpesenterindeksen i uke 51 tall fra 135 kjøpesentre mot 200 i de øvrige fem ukene

Convenience kommer ut seks ganger årlig og setter søkelys på dagens og morgendagens serveringssteder for travle mennesker.

Les mer om bladet

Bestill abonnemnent

Last ned bladet elektronisk