Elise Sollie Syversen trives godt som butikkslakterlærling hos MENY Røa. Foto: Jørgen Nordby.

Nye tiltak skal gi økt rekruttering til matbransjen

Publisert: 16. februar 2021 kl 09.15
Oppdatert: 16. februar 2021 kl 09.18
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad er bekymret for rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen. I dag mottok hun en rapport med mange forslag til tiltak. Foto: Torbjørn Tandberg

– Regjeringen har nettopp lagt fram sin strategi for Matnasjonen Norge. I utviklingen av matnasjonen trenger vi folk med engasjement, kunnskap og genuin interesse for matfagene, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad, som går mottok rapporten. Uten fagarbeidere – ingen matnasjon. Rekruttering til mat- og måltidsbransjen, en lite kjent karrierevei.

Bollestad er bekymret for sviktende rekruttering til mat- og måltidsbransjen.

– Jeg er glad for at utvalget er tydelig på ansvaret både utdanningsmyndigheter og bransjen selv har for rekrutteringen til denne bransjen. Nå ser jeg fram til å følge opp forslagene fra utvalget i samarbeid med bransjen og andre myndigheter, sier Bollestad.

En god karrierevei

Grete Ingeborg Nykkelmo mener mat- og måltidsbransjen er en god karrierevei for ungdommen, men er bekymret for den sviktende rekrutteringen og konsekvensene av pandemien. Foto: Ungt Entreprenørskap

Mat- og måltidsbransjen er en god karrierevei for ungdommen.
– Med de anbefalingene vi i legger fram, ser jeg optimistisk på bransjens framtid, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap og leder av utvalget.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkelmo minner om at søknadsfristen til videregående opptak allerede er 1. mars.
- Her er det mange muligheter!

24 tiltak for økt rekruttering

Utvalget foreslår 24 tiltak rettet mot ulike samfunnsaktører som til sammen skal bidra til å øke rekrutteringen. De fleste av tiltakene er innrettet mot utdannings- og kompetansetilbudene.

– Det foreslås å utrede et nytt navn på fagutdanningen, forsterket samarbeid mellom grunnskole og videregående skole og en femårig nasjonal rekrutteringskampanje, som også inkluderer en felles verktøykasse til bruk i rekrutteringsarbeid, sier Nykkelmo.

Utvalget forslår også andre tiltak rettet spesifikt mot bransjen, som økt organisering og krav til fagbrev, alternativt en bransjestandard for å bidra til mer seriøsitet blant aktører som etablerer serveringsvirksomhet.

Felles ansvar

Utvalget mener at rekrutteringsutfordringene er et felles ansvar for offentlige myndigheter, først og fremst nasjonale og regionale utdanningsmyndigheter, for private aktører i bransjen og for fag- og interesseorganisasjoner.

Saken fortsetter under annonsen

– Tiltakene som foreslås skal ansvarliggjøre alle aktørene og synliggjøre nye løsninger på utfordringene, sier Nykkelmo.

Pandemien har rammet lærlingene

Utvalget uttrykker sterk bekymring for sviktende rekruttering over mange år. De peker også på at den pågående pandemien, og hvilke store konsekvenser den har fått for mange aktører i mat- og måltidsbransjen. Den har rammet lærlingene innen restaurant- og matfag i særlig grad.

– Effektene av pandemien og konsekvensene for bransjen vil merkes i lang tid fremover, sier Nykkelmo.

Arbeidsplasser over hele landet

Arbeidsplassene i mat- og måltidsbransjen er fordelt over hele landet og har stor betydning for lokal verdiskaping og næringsutvikling. Bransjen sysselsetter over 200.000 personer innen landbruk, matindustri og servering.

I takt med økende krav til kompetanse generelt, og et kommende generasjonsskifte i flere deler av bransjen, har bransjen et økende behov for fagarbeidere.

Saken fortsetter under annonsen

Sterkt fallende rekruttering

Rekrutteringen til utdanningsprogrammet restaurant- og matfag er imidlertid sterkt fallende og har vært det over lang tid.

Frafallet fra utdanningen er stort. I januar 2020 satte regjeringen derfor ned et rådgivende utvalg for å identifisere de viktigste utfordringene og foreslå tiltak for å øke rekrutteringen både til utdanningen og til bransjen.

Trygge og interessante arbeidsplasser

Utvalget har vært bredt sammensatt med representanter fra skoleeiere/fylkeskommuner, matindustrien, restaurant og storkjøkken, lokalmat og reiselivsbransjen.

Det rådgivende utvalget konstaterer at mat- og måltidsbransjen har gode arbeidsmuligheter i form av trygge og interessante arbeidsplasser innenfor et bredt spekter av ulike arbeidsplasser og fag.

Elise Sollie Syversen (18) trives som butikkslakterlærling

Saken fortsetter under annonsen

Elise Sollie Syversen (18) begynte som butikkslakterlærling ved MENY på Røa i høst, og synes det er en spennende karriere. Hun deltok under overleveringen av rapporten.

– Jeg trives veldig godt med mine kolleger, og synes også det er veldig morsomt og lærerikt. Det er litt stas å jobbe for en så stor bedrift som MENY. Først ønsket jeg å bli slakter, men å få lærlingeplass som vanlig slakter er vanskelig. Derfor ble jeg glad når jeg fikk lærlingeplass hos MENY som butikkslakter. Jeg er utrolig stolt av jobben min, sier Elise Sollie Syversen.

MENY har i alt 200 lærlinger , og legger stor vekt på å ha fagfolk i butikkene sine.

Les utvalgets rapport: Uten fagarbeidere – ingen matnasjon (pdf)

Matnasjonen Norge

Regjeringens strategi for Matnasjonen Norge understreker behovet for kompetanse og kunnskap både blant profesjonelle aktører i verdikjeden for mat, men også blant forbrukere.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Conveniencejobb