9 gatekjøkken og pizza-utsalg stengt på dagen

Mattilsynets avdeling i Oslo og Asker og Bærum har gjennomført en tilsynskampanje i begynnelsen av april. Av 40 gatekjøkkener og pizza-utsalg, ble 9 stengt umiddelbart. 28 fikk varsel om pålegg om utbedringer, mens 6 hadde velfungerende rutiner. Mattilssynet mener dette er oppsiktsvekkende og meget dårlige resultater. 

Publisert

Tekst: Karine H. Henriksen

Marit Kolle i Mattilsynet.
Marit Kolle i Mattilsynet.

Hensikten med kampanjen var å føre tilsyn i gatekjøkken som ikke er omfattet av smilefjesordningen, men som Mattilsynet vurderer som risikovirksomheter.

Det er viktig å merke seg at disse 40 bedriftene ikke var tilfeldig utvalgt. De ble plukket ut på bakgrunn av bekymringsmeldinger, historikk og hyppige eierskifter, sier avdelingsleder i Mattilsynet, Oslo og Asker og Bærum, Marit Kolle.

Dårlige resultater

Likevel er Mattilsynet lite fornøyd med funnene.

Dette er dårlige resultater, og vi har hatt utfordringer i bransjen tidligere. Disse resultatene er dårligere enn det vi har avdekket tidligere år, sier hun.

Følgende grunnleggende rutiner ble undersøkt ved kontrollen:

  • Kjølelagring
  • Nedkjøling
  • Tining
  • Renhold og orden (visuell kontroll)
  • Personlig hygiene herunder personaltoalett, bekledning og håndvask
  • Hindre kryssforurensning

Av totalt 40 bedrifter som ble inspisert, viser tallene at rutiner for tining fungerer bra i de fleste virksomhetene.

Dårlig renhold og orden

De hyppigste manglene var rutiner for renhold, her ble det påvist mangler i 80 prosent av bedriftene.

Hva tenker du om dette?

Renhold er ikke veldig vanskelig, samtidig ser vi at det er en ganske vanlig mangel i gatekjøkken og andre mat-virksomheter. Det er et grunnleggende forhold som må være på plass, og som ikke burde være så vanskelig å få til, sier hun.

Når en virksomhet er i full drift, er det vanlig at vi finner mat og søl fra dagens arbeid. Det vi reagerer på er når vi ser at det har vært dårlig renhold over tid.

I 60 prosent av virksomheter ble det avdekket dårlige rutiner for å hindre kryssforurensning.

Seks virksomheter hadde velfungerende rutiner, eller hadde bagatellmessige mangler ved sine rutiner.

I 28 virksomheter ble det gitt varsel med pålegg om utbedringer.

-  For at vi skal gi et pålegg om å utbedre renhold, da er det heller ikke bare bagateller det er snakk om. Da er det i utgangspunktet ganske dårlig, sier Kolle.

Rottemøkk på kjøkkenet

Ni virksomheter ble umiddelbart stengt under inspeksjonene. Årsaken til stengevedtakene var gjennomgående dårlige rutiner for renhold og orden.

Nesten 25 prosent stengt umiddelbart, det er høye tall?

9 av 40 virksomheter er en stor andel. Det som har vært spesielt denne gangen, er at de som ble stengt denne gangen, var veldig dårlige. I to av bedriftene fant vi avføring fra rotter på kjøkkenet der maten tilberedes. Da er det spesielt alvorlig.

En virksomhet fikk omsetningsforbud for matvarer på grunn av kjøttvarer med ukjent opprinnelse, varer hvor forbruksdato var gått ut og varer som var i stor fare for kryssforurensning.

I en bedrift ble det gitt pålegg uten forhåndsvarsling på grunn av en håndvask i ustand i et område hvor det ble håndtert uemballerte varer.

Her var det nødvendig å gripe inn raskt for å hindre at smittestoffer og annen forurensninger blir overført til maten med urene hender. Resultatet etter inspeksjonene viser at flertallet av gatekjøkken virksomhetene har et forbedringspotensial.

Alle har åpnet igjen

Alle stedene som ble stengt har gitt tilbakemelding til oss og fått åpne igjen. Hos de stedene som har fått ulike pålegg gjenstår det en del. Noen saker er avsluttet, mens andre pågår fortsatt. Det skal gis en rimelig frist til å få de mindre alvorlige tingene på plass, sier Kolle.

Er disse funnene representativt for resten av landet?

Nei, jeg tror ikke disse funnene er representativ for resten av landet. Generelt sett har vi dårligere forhold, særlig i Oslo, sammenlignet med resten av landet. I sentrale strøk har vi oftere eier skifte hos bedriftene, og det er ofte gamle trange og smale bygårder, med små arealer. I resten av landet er det nok mer gjennomsiktig, i tillegg til at de har mere stabile forhold, avslutter Kolle.

Se bildene under oversikten.

Her er oversikten:

Virksomheter med veldfungerende rutiner eller bagatellmessige mangler

Kebab ToppenKingos gate 2B
Grytelokket avd TorshovVogts gate 39
GRORUD PIZZA & KEBABHUS ASBergensveien 10
TexburgerDrammensveien 215
Brattlikollen PizzaSandstuveien 44C
NYE FURUA GATEKJØKKEN DASlemmestadveien 320

Virksomheter hvor det ble gitt varsel om vedtak om pålegg

Charlies kebab TorshovVogts gate 40
Lille ArenaGamle Ringeriksvei 55
HOT SPICY GRILL DAMaridalsveien 154A
Papa Rosa Pizzabakeri - GatekjøkkenNedre Kalbakkvei 4
St. Hanshaugen KebabUllevålsveien 13
Figaro pizzaVollsveien 76
Stabekk gatekjøkkenGml Ringeriksvei 7
TEXAS GRILL GRORUD asGrorudveien 7
Ara kebab og grillChristian Michelsens gate 2B
Favoritt pizzaCarl Berners plass 2
Pizzagutta SlependenSandviksveien 233
Baguetten Lunsj & Grill DAProfessor Birkelands vei 27 B
Nordstrand kebab og pizzaOberst Rodes vei 68A
Billies KitchenSlemdalsveien 70
VESTLIG BUA KHALID MAHMOODVestliveien 51
Red OnionC. J. Hambros plass 5
Holtet PizzaKongsveien 92
Oslo Kebab & PizzaTøyengata 1
Vålerenga Grill and PizzaHedmarksgata 10A
GO GO kebabKolsåsstien 2
Folkets kebabGrenseveien 40
Kebab Biten ØstPilestredet 39
Lille Kebab BitenPilestredet 63 B
Bislett Grill ASPilestredet 63
Jafs OppsalHaakon Tvestersvei 67
GazakjøkkenMøllergata 10
Dinos Pizza ASSeilduksgata 9
Pizza plassKantarellen terrasse 38

Virksomheter som ble stengt

IL PARMIGIANOMaridalsveien 174
Matproffen Pizza & GrillMaridalsveien 205
Høvik Pizza (ble stengt og er konkurs) Ny eier har overtatt/åpnetOH Bangsvei 54
Ariana PizzeriaBergensveien 4
Ara kebab og grillChristian Michelsens gate 2B
VESTLIG BUA KHALID MAHMOODVestliveien 51
Holtet PizzaKongsveien 92
ROYAL GRILL DAGarver Ytteborgs vei 98
TROYS ASTorggata 18

[gallery type="slideshow" size="large" ids="7649,7648,7647,7646,7645,7644,7643,7642,7641,7640,7639,7638"]

Les mer om FastFood her

Last ned bladet elektronisk

Følg gjerne

Fastfood på Facebook

.

Abonner på vårt

gratis nyhetsbrev

som kommer ut en gang i uken.

 

Powered by Labrador CMS