Arbeidsliv

Vedkommende lurer på om hen kan kreve å få medarbeidersamtale. Juristene 'tar saken'.

Kan jeg kreve å få medarbeidersamtale?

Hatt samme jobb i et år, men ikke hatt medarbeidersamtale. Kan man kreve å få en slik 'prat'? Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har jobbet i samme virksomhet i snart ett år, men har ikke blitt innkalt til noen medarbeidersamtaler eller lignende i løpet av denne perioden. Det har vært noen tilfeller med korte tilbakemeldinger, men ingen planlagt samtale hvor prestasjoner, utvikling osv. nærmere har blitt gjennomgått. For egen del føler jeg dette hadde vært viktig ettersom det kan gjøre meg mer bevisst på egne prestasjoner, men også gi klarere retningslinjer for hva som kreves av meg i fremtiden. Har man krav på en mer formell medarbeidersamtale?

Svar: I arbeidsmiljøloven er det ingen bestemmelse som uttrykkelig sier at man har rett på en medarbeidersamtale, så i utgangspunktet har du ikke krav på en formell medarbeidersamtale. Til tross for at det ikke er en uttrykkelig bestemmelse om medarbeidersamtale i loven, er vår erfaring at veldig mange arbeidsgivere gjennomfører dette. Noen virksomheter vil være pålagt dette gjennom f.eks. tariffavtaler, men også generelt ser mange dette som god personalpolitikk.

Det finnes dessuten en rekke bestemmelser som mer overordnet stiller krav til arbeidsmiljøet i virksomheten, og en medarbeidersamtale kan være et viktig og relevant tiltak i denne sammenheng. I arbeidsmiljøloven kapittel 4 er det blant annet utformet generelle krav til både arbeidsmiljøet, krav til tilrettelegging, medvirkning og utvikling, det psykososiale arbeidsmiljøet og det fysiske arbeidsmiljøet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS