(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Ola og Kari spiser for over 4 000 kroner hver i desember

Publisert: 14. desember 2017 kl 13.39
Oppdatert: 14. desember 2017 kl 13.39

Det er en kjent sak at forbruket av mat stiger markant i løpet av desember. I år kommer vi antagelig til å bruke til sammen 55,6 milliarder kroner, men det er ikke bare julegaver som gjør et innhogg i lommebøkene våre.

Mat og drikke er også en viktig del av juletradisjonen, og i desember kommer vi til å bruke i underkant av 4 milliarder kroner mer på mat og drikke enn gjennomsnittet for resten av året. Det medfører utgifter på nesten 23 milliarder kroner, eller 4 400 kroner per person, på mat og drikke i jula. Dette omfatter salg i dagligvarebutikker og spesialforretninger.

Mer vin og brennevin

Til julematen kan det hende mange tar seg et glass eller to. Det er i hvert fall ventet at omsetningen på salg av vin og brennevin vil være 81 prosent høyere i desember enn gjennomsnittet for de andre månedene. Det betyr en omsetning på totalt 2,6 milliarder kroner i årets siste måned for butikker med salg av vin og brennevin, eller 500 kroner per person.

Oslofolk bruker mest

Saken fortsetter under annonsen

Det samlede beløpet på 55,6 milliarder kroner tilsvarer 10 600 kroner per person et beløp som har vært relativt stabilt de seneste årene. Det er imidlertid stor forskjell mellom fylkene.

Fylket der julehandelen er størst per innbygger i år er sannsynligvis Oslo. Med et forbruk på 11 800 kroner per osloborger ligger omsetningen i Oslo an til å bli cirka 400 kroner høyere per person enn i Akershus og Vestfold, som bruker henholdsvis nest mest og tredje mest på julehandelen per innbygger. Nederst på listen finner vi Østfold hvor det kun handles for 8 900 kroner per innbygger i desember.

Ledige stillinger – Conveniencejobb