Fisk på menyen: Fra i dag gjelder «3 i uka»

Publisert: 12. mars 2018 kl 23.29
Oppdatert: 12. mars 2018 kl 23.29

- Vi ser en tydelig generasjonseffekt, de eldre spiser langt mer sjømat enn de unge og vi begynner ikke automatisk å spise mer sjømat når vi blir eldre. Det er hos den yngre befolkningen vi må sette inn støtet for å snu trenden. Fra og med i dag, 12. mars, vil «3 i uka» promoteres i sosiale media gjennom Facebook og Instagram. Dette skal være med å bidra til å få yngre forbrukere til å spise sjømat oftere fordi de har lyst og ikke av plikt, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Derfor spiser yngre mindre

Årsakene til nedgangen i sjømatkonsumet er sammensatt. I tillegg til generasjonseffekten, føler yngre forbrukere et sterkt press til å spise fisk. Fordi det er sunt. Men mange synes fisk er kjedelig. Fisken er et pliktmåltid som kun smaker god samvittighet. Yngre forbrukere assosierer fisk med hverdag, mens sjømat er til helg og spesielle anledninger.

Larsen forklarer at mange vet for lite om hvordan de skal tilberede sjømat i det daglige og tenker ofte tradisjonelt.

- Folk flest har for lite repertoar når det gjelder sjømat. Vi må vise fram bredden, at det er enkelt og smaker godt. Mange spiser sjømat av plikt, og vi må bidra til at det skjer av lyst, sier Larsen.

Saken fortsetter under annonsen

- Prisen på sjømat har økt mer enn andre dagligvarer, og da særlig sammenlignet med andre proteiner som rødt og hvitt kjøtt. Kombinert med blant annet et lavere reklametrykk, har dette påvirket konsumet, sier Larsen. For å bli valgt, må sjømaten være både tilgjengelig og synlig, og prisen må oppleves som god valuta for pengene, sier Larsen.

Felles løft

I fjor signerte norske myndigheter, sjømatnæringen og dagligvarehandelen en intensjonsavtale for å jobbe for å øke sjømatkonsumet med 20 prosent innen 2021.

- Som kjent kan ingen gjøre alt, men alle kan gjør noe. Derfor har myndighetene tatt initiativ til en felles innsats, der både myndigheter, organisasjoner, produsenter, dagligvarekjeder og aktører som restauranter, kantiner og matkasser bidrar til at forbrukerne oftere velger sjømat i hverdagen. Vi skal ikke spise mer fisk bare fordi det er sunt, men fordi det faktisk er noe av det beste Norge har å by på, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Markedsføringskampanje «3 i uka»

Sjømatrådet skal bidra til å nå målet om økt sjømatkonsum gjennom å sette i gang en markedsføringskampanje. «3 i uka» skal få sjømaten høyere opp i bevisstheten hos konsumentene. Vi vil vise et større spekter av sjømatprodukter, og inspirere til å velge sjømat i en travel hverdag. Kampanjen er særlig rettet mot dem under 40 år, og oppskriftene er tilpasset deres ulike livssituasjoner, sier Larsen.

- Alle vet at sjømat er sunt. Vi ønsker å bidra til at den skal spises av lyst og ikke av plikt, sier Larsen.

Saken fortsetter under annonsen

Sjømatrådets markedsdirektør, Kristin Pettersen, sier at det som treffer en 18-åring kan være annerledes enn det som treffer en 40-åring.

- Sjømat må assosieres med det de yngre målgruppene opplever som fristende og «digg mat». Det kan være wraps, burgers, bowls eller hot pots. Retter som forbindes med et urbant liv og med street food, sier Pettersen.

«3 i uka» Prøv Fishburger

La om kostholdet

En av dem som allerede spiser sjømat ofte, er tidenes vinterolympier og småbarnsmor Marit Bjørgen.

- Jeg er glad for at jeg la om kostholdet til mer sjømat. Jeg spiser fisk minst tre ganger i uka for å holde meg frisk. Laks er for eksempel lett å variere, gjerne med pasta. Det er kjapt å lage, og kroppen får det den trenger både før og etter trening, sier Marit Bjørgen.

Saken fortsetter under annonsen

Fakta om sjømatkonsumet:

  • Vi spiser mindre sjømat: Fra 2016 til 2017 har nordmenns konsum av sjømat falt med 13 prosent. Siden 2012 har konsumet falt med hele 24 prosent.
  • Nedgangen er størst blant dem under 34 år, der fallet i sjømatkonsumet er på 59 prosent siden 2012.
  • Fisk utgjør i dag 8,5 prosent av middagskonsumet. Potensialet er størst blant dem som bor alene og er under 30 år.
  • Ifølge kostholdsrådene fra Helsedirektoratet, bør hver nordmann spise 300-450 gram ren fisk hver uke. Dette tilsvarer to til tre middagsporsjoner og noe fisk til pålegg ukentlig.
  • Ungkostundersøkelsen viser at en gjennomsnittlig 8. klassing spiser mer godteri enn fisk, og fire ganger så mye kjøtt som fisk. En norsk 8. klassing spiser rundt 168 gram fisk per uke.
  • Fisk er sunt (kilde til blant annet omega-3-fettsyrer, vitamin D og jod) og minker risikoen for hjerte og karsykdommer
  • Fisk er mer klimavennlig enn kjøtt.
  • Det finnes sjømat for enhver smak.

(Kilder: Norges sjømatråd, Helsedirektoratet, Sintef og undersøkelsen Ungkost)

Convenience kommer ut seks ganger årlig og setter søkelys på dagens og morgendagens serveringssteder for travle mennesker.

Les mer om bladet

Bestill abonnemnent

Saken fortsetter under annonsen

Last ned bladet elektronisk

Følg oss på Facebook

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

PRØVELES EN UTGAVE GRATIS!

Ledige stillinger – Conveniencejobb