(Ill.foto: Colourbox)
(Ill.foto: Colourbox)

Konkurshopp tross solid norsk økonomi

Selv om økonomien går godt økte antall konkurser med 12,1 prosent i september, sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser tall fra analyseselskapet Experian.

Publisert

Per Ivar Kristiansen i Experian.
Per Ivar Kristiansen i Experian.

Denne uken har det kommet flere positive signaler om at norsk økonomi er i medvind. Blant annet har ikke NHOs medlemsbedrifter vært mer optimistiske på ti år. Derfor er det et stort paradoks at antall konkurser fortsetter å øke i høyt tempo, sier salgsdirektør Per Ivar Kristiansen i Experian Norge.

For til tross for at den norske økonomi er inne i en god periode fortsetter antall konkurser å øke. Så langt i år er 3 738 selskaper slått konkurs. Det er en økning på 13,4 prosent fra i fjor. I september alene gikk 416 selskaper over ende, en økning på 12,1 prosent.

Varehandel

En av sektorene med størst økning i konkurser er varehandel. Her har 801 bedrifter gått konkurs hittil i år. Det er en økning på hele 31,7 prosent. Men også bygg og anlegg-sektoren trekker opp, med en økning i antall konkurser på 18 prosent.

Det er tydelig at det er strukturelle endringer på gang i handelsnæringen, og at flere butikker legger ned blant annet som følge av tøffere konkurranse fra netthandel. Bygg og anleggsektoren sliter nok også med ettervirkninger etter et svakt boligmarked i fjor. Det tar nemlig alltid litt tid fra nedturen er over oss til vi ser utslaget i antall konkurser, sier Kristiansen

Økningen i antall konkurser er størst i fylkene Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, med henholdsvis 34,8 og 34,2 prosent. Oppland fylke har den tredje største økningen med 30,4 prosent hittil i år.

Statistikken gjelder alle foretaksformer. De største gruppene er aksjeselskap, enkeltpersonforetak og NUF.