Toril Gulbransen og Iselin Bogstrand Sagen i OFG understreker at kålen har mange fordeler utover at den også er rimelig.
Toril Gulbransen og Iselin Bogstrand Sagen i OFG understreker at kålen har mange fordeler utover at den også er rimelig.

Slik serverer du supermat på farten

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) slår et slag for den norske hodekålen. Du skal lete lenge etter noe som er sunnere, friskere og mer næringsrikt enn kålen. Den dyrkes over store deler av vårt land og vi har den hele året. Den regnes som supermat og passer godt til det meste av kjappe måltider på farten.

Publisert Sist oppdatert

- Vi håper og tror at convenience-bransjen kan være med på å slå et slag for denne herligheten og lanserer et skreddersydd ord i denne anledning: «kålvenience». Dette for å understreke hvor lettvint og godt det er å lage gode retter med kål, sier Toril Gulbrandsen i OFG.

Hun trekker frem mange retter og anledninger der det passer å bruke kål på menyen.

- Eksempelvis som kålsalat til pizza, som er tradisjon hos våre svenske naboer, kålsalat til taco, som i Mexico, eller kålsalat til pølsa slik de serverer den i Chile, nemlig Completos, sier Toril Gulbrandsen i OFG.

Planlegg tidlig

For å kunne tilby en sunnere topping som kålen er, må man sørge for å ha godt med kål tilgjengelig.

- Man bør tenke kål allerede når man lager vinterens menyer. Da er det lett å bruke den i mange retter. Rimelig, godt og enkelt. Kutt opp og tilsett kål i det du lager. Vinterens salater blir knasende sprø med finstrimlet kål i, legger hun til.

Supermat: Rik på C vitaminer og fiber

Det er gode grunner til å «kåle det til» , nettopp fordi kål er godt for kroppen forteller ernæringsrådgiver i OFG, Iselin Bogstrand Sagen.

- Faktisk er det mer vitamin C i rå hodekål enn i appelsin. I tillegg til å være en god kilde til vitamin C, inneholder den også rikelig med fiber. Fiber hjelper til med å få fordøyelsen til å gå smidigere, og man holder seg lengre mett.

Nyere forskning viser også at fiber fra grønnsaker, frukt og korn bidrar til en god tarmflora som er viktig for immunforsvaret.

- Kål er så anvendelig og godt. Dens fantastiske helsegevinster får du og kundene dine på kjøpet. Alle medlemmene i kålfamilien regnes som supermat og er blant det sunneste du kan spise og servere dine gjester, avslutter Sagen og Gulbrandsen.

Powered by Labrador CMS