Nyheter

Kavli satser i kjøttfri vekstkategori: Kjøper finsk vegetarsuksess

Bergen, 5. mars 2019 – Det norskeide næringsmiddelkonsernet Kavli forsterker sin satsing på plantebaserte matvarer og kjøper det finske selskapet Verso Food. Selskapet har på kort tid etablert seg som markedsleder i Finland under merkevaren Härkis, med produkter basert på bondebønnen – også kjent som «favabønnen».

Publisert Sist oppdatert

Vi har en offensiv vekststrategi, og det er derfor spesielt viktig for oss å investere i matvarekategorier vi ser er i rask utvikling, sier konsernsjef Erik Volden i Kavli.

Trapper opp satsingen

Konsernet startet så smått satsingen på plantebaserte produkter allerede i 2013. Da kjøpte de en annen finsk aktør, Planti, som produserer drikke, yoghurt og matlagingsprodukter laget av havre og soya.

Merket er blant de ledende innenfor sine markedssegmenter i både Finland og Sverige.

Oppkjøpet av Verso Food signaliserer en opptrapping av Kavlis investeringer på dette området. Stadig flere ønsker å spise mindre kjøtt og mer frukt og grønt. Det er ikke lenger bare vegetarianere som er på jakt etter plantebaserte alternativer til kjøtt, men også mange andre som ønsker å legge om kostholdet sitt, sier Volden.

Investerer i plantebaserte matvarer

Verso ble grunnlagt i 2010, og har utviklet en egen patentert teknologi basert på bondebønnen (favabønnen) for å produsere vegetariske matretter som kan erstatte blant annet kjøttdeig, andre kjøttprodukter og kylling.

I motsetning til soyabønner og mykoprotein, dyrkes bondebønner lokalt i Norden, noe som gir korte transportavstander og god tilgjengelighet.

Verso Food inngår også i vår langsiktige strategi om å investere mer i plantebaserte kategorier, både ut fra et forbruker- og bærekraftperspektiv. Dette var også viktig da vi i 2013 tok over Planti, sier Volden.

Et vekstselskap trenger en eier som er villig til å investere for langsiktig vekst. Derfor er vi veldig glade for at Kavli blir vår nye eier, et selskap som gjennom sin eierform og sin strategi er svært langsiktige, sier Leena Saarinen, styreleder i Verso Foods.

Lanserer i Sverige

Verso Food har sitt sete i Helsinki i Finland, og har siden oppstarten vokst raskt på det finske markedet. Selskapet har 17 ansatte og omsatte for drøyt 6 millioner euro i 2018. Et nytt produksjonsanlegg i Kauhava blir innviet våren 2019.

Verso Food har fra starten av hatt en ambisjon om å vokse globalt, og har allerede etablert avtaler om salg i flere andre markeder.

Vi skal investere i og videreutvikle Verso, som vi mener har et betydelig potensial langt utenfor Finlands grenser. Vi regner med å lansere flere av selskapets produkter i Sverige allerede i 2019, avslutter Volden.

Convenience kommer ut seks ganger årlig og setter søkelys på dagens og morgendagens serveringssteder for travle mennesker.

Les mer om bladet

Bestill abonnemnent

Last ned bladet elektronisk

Følg oss på Facebook

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

PRØVELES EN UTGAVE GRATIS!

Powered by Labrador CMS