Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at veksten i elbiler er høyere enn veksten i antall ladere langs veiene. Derfor etterlyser NAF en nasjonal strategi for elbillading. (Foto: NAF)
Foto
EIRIK ASPAAS

Nybilsalget elektrifiseres: Det selges ti ganger så mange elbiler som dieselbiler

Publisert: 21. desember 2020 kl 07.45
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

Elbilsalget har økt hvert år de siste årene og høsten 2020 har det satt nye rekorder. I november ble det solgt 7035 nye elbiler og bare 678 nye dieselbiler. Det er tredje måned på rad hvor elbilen selger mer enn ti ganger så mange som dieselbilen.

Starten på dieselbilenes død

- Vi kommer til å ha dieselbiler på norske veier i mange år framover, men tilsiget av nye biler er i ferd med å tørke inn. Det vi ser nå er starten på dieselbilens død i Norge. På nybilmarkedet er det biler på strøm som gjelder for bilkjøperne, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

November ble også tredje måned på rad hvor elbilen tok mer enn 60 prosent av nybilmarkedet.

– Dette er oppsiktsvekkende tall. Det er også tredje måned på rad hvor antall nye dieselbiler er under 800. Dette har vi aldri sett før, sier Sødal.

NAF frykter for ladekapasiteten

Det ble også solgt 2983 nye ladbare hybrider i november, som betyr at fem av seks nye biler som ble solgt har stikkontakt. Utfordringen fremover blir å skaffe lading til alle bilene.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi frykter for ladekapasiteten langs norske veier. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at veksten i elbiler er høyere enn veksten i antall ladere langs veiene. Derfor etterlyser vi en nasjonal strategi for elbillading, sier Nils Sødal.

Ledige stillinger – Conveniencejobb