Ole Robert Reitan og Gunhild Stordalen. (Foto: Reitan Handel)
Ole Robert Reitan og Gunhild Stordalen. (Foto: Reitan Handel)

EAT og Reitan Handel går sammen for sunn og bærekraftig mat

Reitan Handel inngår et samarbeid med EAT i forbindelse med deres arbeid opp mot neste års FN-toppmøte om sunn og bærekraftig mat.

Publisert Sist oppdatert

PBakgrunnen for samarbeidet er behovet for en omlegging av det globale matsystemet for å oppnå 1,5-gradersmålet i Parisavtalen og FNs bærekraftsmål.

- I lys av vårt mandat og arbeid mot FNs mat-toppmøte i 2021 ser EAT det som avgjørende å mobilisere ulike typer aktører i matsystemet. Reitan-systemet har imponert meg ved å sette bærekraft høyt på agendaen. De var tidlig ute med løsninger for økt dyrevelferd, å bekjempe matsvinn og redusere bruk av plast. Vi gleder oss til å bidra med kunnskap inn i deres arbeid med å tilby forbrukerne sunne og bærekraftige valgmuligheter, sier Gunhild Stordalen, EATs grunnlegger og arbeidende styreleder.

Sikter mot bærekraftsmålene innen 2030

EAT og Reitan Handels strategiske samarbeidsavtale innebærer deling av ekspertise som skal bidra til bærekraftige løsninger i Norge, men har også en global dimensjon. Reitan Handels innspill blir viktige for EATs arbeid med privat sektor frem mot FN-toppmøtet neste høst.

- Reitan Handel vil bidra til å sette sunn og bærekraftig mat på agendaen både hjemme og i verden. Med fokus på kvalitetsmat, emballasjebruk, matsvinn og bøndenes rolle i økosystemet ønsker vi å sørge for at vi gjør vårt og mer til for å nå bærekraftsmålene innen 2030. Det er viktig å arbeide for at EATs forskningsbaserte forslag blir til handling, sier administrerende direktør i Reitan Handel, Ole Robert Reitan og fortsetter:

- Gjennom samarbeidsavtalen vil EATs løsninger for mer bærekraftige matsystemer kunne bli satt ut i livet. Samtidig vil vi få ta del i den globale matsamtalen som EAT inviterer til gjennom forskningsinnsikt, internasjonale samtaler med andre mataktører om vår rolle i matsystemet, sier Reitan.

Bygger en bevegelse for endring globalt

Det er forventet at 2021 blir et avgjørende år for verdens matsystem. I oktober neste år skal det første FN-toppmøtet om mat finne sted, og Gunhild Stordalen er utnevnt av FNs visegeneralsekretær Amina Mohammed til å lede arbeidet knyttet til å skape etterspørsel etter sunn og bærekraftig mat og redusere matsvinn.

– Målet er å bygge en bevegelse for endring av verdens matsystem som kan fortsette å vokse lenge etter at toppmøtet er over. Allerede nå ser vi at Norge og Norden har en mulighet til å bli verdensledende i skiftet mot sunn og bærekraftig mat. Her har dagligvarehandelen med REMA og Reitan-systemet i spissen en sentral rolle å spille. Det økende salget av plantebaserte proteinalternativer bekrefter at nordmenns matvaner er i endring, sier Stordalen.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS