(Foto: ReitanGruppen)
(Foto: ReitanGruppen)

Helle Aanesen er Årets Ladejarl 2019

TRONDHEIM: Verdiprisen Årets Ladejarl og to millioner kroner går til Helle Aanesen, initiativtaker og daglig leder i Aktiv mot kreft. Vinneren brenner for å gjøre livet bedre for flest mulig kreftpasienter gjennom fysisk aktivitet i kreftbehandlingen.

Publisert

Årets Ladejarl har en vilje som kan ta pusten fra de fleste. Alle kjenner noen som er rammet av kreft. Helle gjør en innsats som gjør livet bedre å leve for mange. Det gagner samfunnet vårt og det inspirerer oss, sier Odd Reitan.

Fysisk aktivitet og kreft

Aktiv mot kreft ble stiftet av Grete Waitz og Helle Aanesen i 2007. Tolv år senere har stiftelsen etablert 16 pusterom på kreftsykehus i Norge, og vært katalysator for omfattende forskning på fysisk aktivitet og kreft. Aktiv mot kreft utdanner AKTIV instruktører i samarbeid med Norges Idrettshøgskole og Oslo universitetssykehus, og de jobber internasjonalt i USA og Etiopia.

Årets Ladejarl 2019, Helle Aanesen, velger å fokusere på det friske i pasientene og har etablert solide tilbud som kreftrammede trenger. Hun er et bevis på at enkeltmennesker kan gjøre en forskjell hvis man er uredd og engasjert, fortsetter Odd Reitan.

I 2007 hentet Aanesen inspirasjon fra USA, hvor hun så hvor flinke amerikanere var til å samle inn penger til gode formål i forbindelse med store idrettsarrangement. I løpet av de ti siste årene har Aktiv mot kreft delt ut mer enn 150 millioner kroner til formål som skal bidra til å få trening inn i kreftbehandlingen.

Vi pleier å si at Aktiv mot kreft genererer penger ved fysisk aktivitet for friske, og bruker dem på fysisk aktivitet for kreftsyke, sier Årets Ladejarl-vinner.

Supplerende behandling

Helle Aanesen gjør en enorm forskjell ved å etablere Pusterom, et treningssenter for kreftpasienter på norske sykehus som gir supplerende behandling, energi og avkobling.

Sterk drivkraft og stort engasjement

Jeg er utrolig stolt over å få Årets Ladejarl-prisen. Jeg setter stor pris på å bli sett for drivkraften min som er lysten til å gjøre livet bedre for flest mulig kreftpasienter, jubler Helle Aanesen.

Jeg er opptatt av at vi gjør denne jobben med «glimt i øyet» og ikke med pekefinger. Vi heier på det pasientene klarer på tross av tøff behandling, og jobber tett med forskningsmiljøene for å finne den riktige treningen til de ulike pasientene, i inn og utland, fortsetter Helle Aanesen.

Utdrag fra juryens begrunnelse:

«Årets Ladejarl 2019 jobber målrettet og engasjerer mennesker rundt seg. Vinneren er uredd, svært arbeidsom og gir seg ikke før målet er nådd. Årets Ladejarl har gjennom hele livet bygget nettverk og er til stor inspirasjon for sine omgivelser. Jobben og engasjementet er utrolig viktig for mange i krevende og vanskelige perioder i livet. Årets Ladejarl 2019 har høy puls for en god sak.»

Les hele begrunnelsen her.

Prisen deles ut for åttende gang

Verdiprisen Årets Ladejarl deles hvert år ut den 11. september på Lade Gaard i Trondheim.

Tidligere vinnere er;

Helga Arntzen

Anlov P. Mathiesen

Atle Vårvik

Per Solli

Johann Olav Koss

Ada Sofie Austegard

Helsesista Tale Maria Krohn Engvik