SMAK 2020 tar grep for å hindre smitte av coronavirus

I nyhetsbildet ser vi daglig hvordan frykten for coronaviruset sprer seg. Årets SMAK messe tar ansvar og er godt forberedt. Arrangøren stiller blant annet med hygieneutstyr for både besøkende og utstillere.

Publisert Sist oppdatert


– Vi følger Folkehelseinstituttets sine råd, og har i tillegg tatt grep rundt både håndhygiene og skilting, sier Torill Engelberg, sjef for SMAK 2020.

Ett av tiltakene er utdeling av håndhygieneprodukter ved inngangene til SMAK 2020.

– Det blir blant annet satt opp egne antibackstativer og god plakatering ved inngangene til messa. Alle utstillerne har også fått tilgang til å få dette på sin stand.

Forsiktig, men ønsker ikke hysteri

Selv om mange kanskje frykter smitte, er det ingen grunn per dags dato til å frykte smitte av coronaviruset på SMAK-messen. Likevel er det god grunn til å ta forehåndsregler, både som utstiller og som besøkende. Ikke minst er dette viktig, med tanke på at det ventes omlag 30 000 besøkende på årets messe.

– Vi tar dette på ramme alvor og vi følger utviklingen. Likevel ønsker vi ikke å skape noen frykt eller hause dette opp, understreker Engelberg.

Vis hensyn

Messearrangøren oppfordrer imidlertid folk til å være forsiktige dersom de ikke er helt i form.

– Hvis du hoster og nyser, bør du gjøre det i et rent papir, for deretter å kaste dette i søpla. Alternativt bør man bruke armhulen hvis du ikke har papir for hånden. Det aller viktigste for oss, er at absolutt alle er veldig nøye med håndhygienen under hele SMAK-messen, sier Engelberg.

God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.

Hva gjør du om du mistenker smitte?

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) bør du ikke dra til fastlegen, sykehuset eller legevakten dersom du mistenker coronasmitte.

Ring fastlegen din

Ring legevakt for å få videre hjelp/rådgiving (På nummer 116117 kommer du til nærmeste legevakt)

FHI anbefaler folk å kontakte lege på telefon hvis de har symptomer, eller har vært i en av disse situasjonene:

- I et område med vedvarende spredning av coronaviruset de siste 14 dagene.

- Har hatt nærkontakt de siste 14 dagene med noen som er bekreftet smittet med coronaviruset.

Hvordan smitter viruset?

På samme måte som vanlig forkjølelse og influensa, smitter det nye coronaviruset gjennom dråpe- og kontaktsmitte:

Gjennom luften

Eksempelvis hvis en syk person hoster og nyser, og du puster inn viruset eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn.

Gjennom direkte kontakt

Hvis en syk person har viruset på hendene og har fysisk kontakt med andre.

Gjennom gjenstander

Viruset kan overføres indirekte hvis en syk person for eksempel har hostet på inventar eller har viruset på hendene og tar på gjenstander.

Powered by Labrador CMS