Arbeidsliv

Hvis du driver en klesbutikk og har deltidsansatte som noen ganger jobber mer enn arbeidsavtalen tilsier, må du da gi hen høyere stillingsprosent?

Deltidsansattes rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Deltidsansattes rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid

­Spørsmål: Jeg har en ansatt som har gjort krav på en høyere stillingsprosent enn det arbeidsavtalen tilsier. Jeg driver en klesbutikk, og i arbeidsavtalen har vi avtalt at hun skal jobbe 50%. Hun har jobbet en del ekstra vakter utover dette, men vi betaler henne selvsagt for alle timene hun arbeider, så jeg skjønner ikke helt hvor dette kommer fra. Kan jeg nekte en høyere stillingsprosent? Hvis ikke, må vi inngå en ny arbeidsavtale?

Svar: Det kan være at den ansatte har krav på utvidet stillingsprosent. Etter arbeidsmiljøloven § 14-4 a, har deltidsansatte rett til stillingsprosent som tilsvarer faktisk arbeidstid. Dette vil altså skille seg fra avtalt arbeidstid.

For å ha krav på utvidet stillingsprosent tilsvarende faktisk arbeidstid, må det dreie seg om en deltidsansatt som de siste 12 månedene jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid. Merk at tolvmånedersperioden skal beregnes med utgangspunkt i det tidspunkt arbeidstaker fremmet kravet, altså da den ansatte gjorde krav på høyere stillingsprosent. Ettersom det ikke er klart for oss hvor lenge den ansatte har arbeidet ekstra vakter eller i hvilket omfang, begrenser vi oss til å gi noen generelle bemerkninger om denne rettigheten.

Vilkåret om at den ansatte jevnlig må ha arbeidet utover avtalt arbeidstid, innebærer at det må ha vært en viss kontinuitet i merarbeidet vedkommende har utført. At den ansatte kun tar ekstravakter i sesongtopper, eksempelvis ved nye kolleksjoner eller årlige salg, er i utgangspunktet ikke tilstrekkelig. Samtidig kreves det ikke at merarbeidet utføres tilnærmet likt fordelt utover tolvmånedersperioden. Poenget er at den deltidsansattes ekstra arbeid fremstår som en etablert praksis gjennom perioden, og at arbeidsgiver har et noenlunde kontinuerlig behov for ekstra arbeid. I slike tilfeller vil en økt stillingsprosent sikre mer forutberegnelighet for den ansatte, ettersom den avtalte arbeidstiden i større grad vil samsvare med den reelle tiden som medgår til å utføre arbeidet.

Retten til utvidet stillingsprosent gjelder likevel ikke dersom arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger. Denne unntaksadgangen er ment å være en sikkerhetsventil for de tilfellene det vil være urimelig å utvide stillingsprosenten tilsvarende faktisk arbeid. Terskelen for å anvende unntaket er derfor nokså høy, og dokumentasjonen for at behovet for merarbeid er bortfalt bør foreligge før den ansatte fremmer krav om utvidet stillingsprosent. Eksempler på dokumentert manglende behov for videre merarbeid, er at det er planlagt eller foretatt nedbemanninger eller permitteringer.

Ettersom dere ikke har nevnt noe om dette over, forutsetter vi at det ikke er tilfellet. Dersom den ansatte jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid de siste 12 månedene, fremstår det dermed som at hun har krav på utvidet stillingsprosent tilsvarende faktisk arbeid. Vi anbefaler i så fall at dere inngår en ny arbeidskontrakt med korrekt stillingsprosent, og eventuelle ande endringer dette medfører for eksempelvis lønn mv. Ny arbeidsavtale i denne forbindelse innebærer ikke de store endringene, så det burde la seg gjøre relativt enkelt. Lykke til!

Powered by Labrador CMS