Samfunnsstyring

Det er en stor seier for oss at vi er nevnt ved navn i denne opptrappingsplanen, synes Torhild Stimo, daglig leder av Fontenehus Norge. Foto: Fontenehus Norge

Torhild Stimo i Fontenehus Norge: – En stor seier for oss å bli nevnt

Fontenehus Norge synes det er en stor seier for dem at de blir nevnt i regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse. – Det viser at frivilligheten spiller en viktig rolle, sier daglig leder Torhild Stimo.

Publisert Sist oppdatert

Like før helga la Støre-regjeringen fram en opptrappingsplan for psykisk helse. Den har fått blandet mottakelse så langt. Både Mental Helse og Psykologforeningen har riktignok gitt ros for gode intensjoner og ambisjoner, men kritiserer planen særlig for mangelfull finansiering av de samme ambisjonene.

Fontenehus Norge har en litt annen tilnærming.

– Vi er glade for at regjeringen nå presenterer en opptrappingsplan for psykisk helsefeltet, som tar for seg en tiårsperiode, understreker daglig leder Torhild Stimo overfor Dagens Perspektiv.

– Det er også lovende at Helseministeren sier at alle innbyggere skal ha tilgang på lavterskeltilbud som ikke krever henvisning, synes hun.

Frivillighetens viktige rolle

Stimo mener at det er en stor seier for Fontenehus Norge at de er nevnt ved navn i denne opptrappingsplanen.

– Det viser at frivilligheten i Norge spiller en viktig rolle i å understøtte det offentlige, sier Fontenehus Norges daglige leder.

«Det er ikke naturlig å splitte opp behandling og arbeidsliv i så stor grad som i dag.»

Den frivillige organisasjonen trekkes fram som et godt eksempel i opptrappingsplanen, under overskriften Arbeid og aktivitet som del av behandling.

– Dette gir mening, sett i sammenheng med resten av opptrappingsplanen, men vi ønsker oss en tydeligere rolle slik at vi kan styrke våre gode samarbeid med Nav, helsetjenestene, arbeidsgivere og andre ideelle organisasjoner.

Fontenehus Norge er paraplyorganisasjonen for Fontenehusene som drives etter en erfarings- og kunnskapsbasert rehabiliteringsmodell. Den er blitt utviklet gjennom mer enn 70 år og legger særlig vekt på arbeid og relasjoner.

Mer arbeid og aktivitet

Hun mener at det er et sunnhetstegn at arbeid og aktivitet skal bli en større del av behandling og oppfølging for personer med psykiske helseutfordringer slik de er beskrevet under planens innsatsområde «Gode tjenester der folk bor».

– Men vi skulle ønske at Helse- og omsorgsdepartementet var tydeligere på at arbeidsrettet rehabilitering er en kvalitetsindikator for kommunene. Det er ikke naturlig å splitte opp behandling og arbeidsliv i så stor grad som i dag, poengterer Torhild Stimo.

Hun mener at den økonomiske rammen på 3 milliarder kroner, som regjeringen legger opp til, burde være større om man skal sikre betydelige endringer og forbedringer.

Powered by Labrador CMS