Stor forskjell på oregano og oregano

Visste du at det er stor forskjell på kvaliteten på oregano? En undersøkelse gjort av Matkontrollen på TV2 viser at kvaliteten på det populære krydderet varierer veldig. 

Publisert

Matkontrollen på TV2 undersøkte flere ulike oreganokrydder i sitt program, som ble sendt den 31. august 2017. Santa Maria er ikke overrasket over kvalitetsforskjellene undersøkelsene til TV2 fant.

Et drøyt århundre med arbeid for å få frem de beste krydderne har vist betydningen av nære leverandørsamarbeid og en grundig kvalitetsrevisjon i flere trinn.

Vi har hatt de samme leverandørene i flere tiår, og vår oregano kan spores tilbake til de feltene hvor den vokser, forklarer Christopher Westerberg, European Marketing Manager i Santa Maria.

Få produkter har en så selvsagt plass i vårt kjøkken som krydder og urter. Glassene med innhold fra alle verdens hjørner har pirret smaksløker i generasjoner. Men krydder er alt annet enn generiske produkter. En kompleks innkjøps- og kvalitetssikringsprosess skiller klinten fra hveten.

Så er all oregano, oregano? Nei, det er faktisk ikke det.

Et rent produkt

Det kan virke åpenbart at en krukke med oregano inneholder oregano. TV2s gjennomgang viser at dette ikke alltid er tilfelle. Hos Santa Maria er rensingen av råmaterialet selve nøkkelen til et sluttprodukt av høy kvalitet, nettopp for å sikre 100 prosent renhet.

Vi krever at råvaren har en renhet på minst 99 prosent rent produkt når det kommer til våre fabrikker. Deretter gjennomgår produktene flere trinn med nøye kontroll og rengjøring hos oss, for å sikre den siste prosenten. Gjennom vår kontroll fjerner vi også pinner, støv eller oregano som har blitt skadet under transport, forklarer Christopher Westerberg.

Grundig rensingsprosess

I vårt laboratorium foretas en kontroll ved ankomst for å sikre at oreganoen er av riktig kvalitet. Først utføres en visuell inspeksjon. Deretter utføres en rekke tester for å sikre at produktet er trygt og inneholder riktig mengde flyktige oljer som er viktige for smaken. Før oreganoen pakkes, gjøres ytterligere en rensing i fem trinn for å fjerne det siste som ikke er av riktig kvalitet. Sluttproduktet skal selvfølgelig være 100 prosent oregano, sier Westerberg videre.

Ingen plantevernmidler

Santa Maria samler krydder fra en rekke land. Oreganoen kommer for eksempel fra SørAmerika.

Vår oregano er dyrket i høylandet i Peru og Chile. Det gir en fin grønn oregano, som på grunn av det rene miljøet ikke trenger å bli varmebehandlet eller sprayet med insektmidler, avslutter Westerberg.

Les mer om

krydderjuks på TV2 sine nettsider.