MatPrat og by:Larm gjentar fjorårets suksess med ByLam 2017 på Youngstorget i Oslo, 12. oktober.

Er maten eller musikken viktigst på festivaler?

Publisert: 2. oktober 2017 kl 12.55
Oppdatert: 24. november 2021 kl 02.07

Det har skjedd en enorm utvikling i bransjen de siste årene. Der man tidligere kun fikk servert pølser i brød og burgere er det nå et helt annet utvalg. Et godt eksemepel er Roskildefestivalen i Danmark, som er mange nordmenns favoritt, og en av de mest fremoverlente festivalene over mange år. Gjennom å engasjere lokale lag og foreninger har de bygget opp et matmarked som kan tilfredsstille de fleste. I tillegg kan publikum lage sitt eget måltid under veiledning av drevne kokker.

by:Larm + MatPrat

I fjor høst inngikk by:Larm og MatPrat et samarbeid for å styrke denne koblingen ytterligere. Første ledd var matfestivalen ByLam hvor musikken spilte en viktig rolle, sammen med en stor samling foodtrucker som serverte sin tolkning av streetfood med lammekjøtt.

Arrangementet ble en kjempesuksess allerede første året, med flere tusen besøkende. Den 12. oktober i år går ByLam av stabelen for andre gang på Youngstorget i Oslo sentrum, og etter alt å dømme blir menyen enda sprekere enn fjorårets, både når det kommer til mat- og musikktilbudet.

 Sammen ønsker vi å bidra til at norske festivaler blir enda bedre på å kombinere matkultur og musikk, og vi gleder oss enormt til å vise frem mangfoldet i lammerettene på høstens aller flotteste festival, sier Benedicte Siland, prosjektleder for ByLam i MatPrat.

Saken fortsetter under annonsen

Komposisjon

Koblingen mellom mat og musikk er ikke ny ifølge Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat. Den er blitt nøye undersøkt både i restaurantverden og av forskere.

 Musikk kan gjøre oss trist eller glad. Denne egenskapen gjør at musikk kan være med på å bygge opp en måltidsopplevelse. Man slapper av og koser seg med maten, og nyter øyeblikket og selskapet. Hva ville for eksempel den kjente scenen fra Lady og Landstrykeren vært om du tok bort musikken?

I forandring

Øyafestivalen, Slottsfjell, Miniøya og Pstereo er festivaler som legger mye tid og omtanke i mattilbudet sitt. Stadig flere anser seg selv som “foodies”, og er opptatt av mat og drikke på et nivå som nærmest gjør det til en hobby.

 Rene matfestivaler har økt i antall og oppslutning, og undersøkelser viser til og med at blant unge mennesker er det flere som foretrekker en matfestival framfor en musikkfestival, fortsetter Zondag

I England har kjendiskokken Jamie Oliver og musiker Alex James fra bandet Blur slått seg sammen for å lage "The Big Feastival", en festival der en debatt om mat, eller en kjendiskokk på scenen har en like naturlig plass som en konsert.

Saken fortsetter under annonsen

 Her hjemme har vi så vidt begynt å merke tendensen. Mye av maten som tilbys faller inn under betegnelsen streetfood og antallet foodtrucks øker raskt. Slik blir det mulig å få en gourmetopplevelse til en forholdsvis billig penge, avslutter Zondag.

Få oppskriftene på rettene som serveres og les mer om ByLam her.

Ledige stillinger – Conveniencejobb