(Foto: Colourbox)

19 prosent mindre sukker fra brus før 2020

Publisert: 7. desember 2016 kl 11.32
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

Brus og saftprodusentene i Norge har blitt enige om verdens mest ambisiøse mål for å redusere sukkerinnholdet i brus, saft og andre søtede drikker: Innen 2020 skal slike drikker ha 19 prosent mindre sukker.

- Det skal skje gjennom både innovasjon, markedsføring og salg. Vi vil utvikle nye drikker med lite eller ingen ting sukker, samtidig som sukkeret vil bli erstattet med søtstoffer i andre drikker, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Han understreker at målet om sukkerreduksjon gjelder drikkevarekategorien som helhet.

De store internasjonale merkene vil neppe bli endret, men bransjen vil satse tungt på de sunneste alternativene.

Løftet om sukkerreduksjon i brus og saft inngår i den intensjonsavtalen om sunnere kosthold, som i går ble undertegnet av helse- og omsorgsminister Bent Høie og lederne for NHO Mat og Drikke og Virke Handel. Avtalen omfatter både sukker, salt og mettet fett.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi har stor tro på den samarbeidsmodellen helseministeren har lagt opp til, og regner med godt samspill med både handelen og myndighetene framover, sier Nome.

Norge er allerede verdensledende når det gjelder sukkerfri brus. I 1998 var 80 prosent av brusen vi drakk tilsatt sukker. Nå er andelen nede i 57 prosent, ifølge tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Intensjonsavtalen mellom helseministeren, produsentene og handelen har som mål at befolkningens inntak av tilsatt sukker er redusert med minst 12,5 prosent innen utgangen av 2021.

De siste årene har det vært sterk nedgang i sukkerforbruket, særlig fordi mange har gått over til lettbrus. I dag stammer om lag 15 prosent av det sukkeret vi får i oss fra brus.

- Vi har allerede kommet langt og vi vil enda lenger, men det sier seg selv at brusprodusentene ikke kan nå målet alene. Men kanskje kan vi inspirere andre til å sette seg like ambisiøse mål, sier Nome.

(Pressemelding)

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Conveniencejobb