Fra venstre; Olav Lie-Nielsen eier av Thorbjørnrud Hotel, Morten Lafton ordfører i Jevnaker, Weibel Patrick og Yngve Strøm Tingstad ystere ved Thorbjørnrud Hotel, Lars Haug fagsjef i Lokalmat, Matmerk.
Fra venstre; Olav Lie-Nielsen eier av Thorbjørnrud Hotel, Morten Lafton ordfører i Jevnaker, Weibel Patrick og Yngve Strøm Tingstad ystere ved Thorbjørnrud Hotel, Lars Haug fagsjef i Lokalmat, Matmerk.

Thorbjørnrud Brilliant Brie

Brilliant Brie er Thorbjørnrud Ysteri sin tredje ost som mottar Spesialitet-merket. Ysteriet og Øvre Kjekshus Gård er viktige hjørnesteiner i lokalmat-Norge.

Publisert

- Det er imponerende å se hva Olav får til. Som ungdom bada jeg jo i dette bassenget og nå er det ysteri. Han bruker gården sin og setter Jevnaker på kartet. Olav er en god ambassadør for kommunen og det er vi skikkelig stolte av, sa ordfører Morten Lafton da han delte ut Spesialitet-merket til Thorbjørnrud Ysteri sin Brilliant Brie.

Det var en stolt Olav Lie-Nielsen, eier av Thorbjørnrud Ysteri, som mottok plakett og rosende ord fra ordføreren.

- Det er stas å få anerkjennelse for produktene våre. Det betyr mye at arbeidet vårt blir lagt merke til. Det er også en verdi for oss i å få Spesialitets-merket på våre produkter fordi det representere et nettverk. Det å bli kjent med andre produsenter og utveksle erfaringer drar vi nytte av. Innenfor ostens verden mener jeg vi på mange måter har lagd en «global family». Alle ysteriene følger og støtter hverandre, det opplever jeg som veldig positivt, sier Olav Lie-Nielsen.

Brilliant smaksopplevelse

- Nydelig og delikat kremet konsistens. Rund, men likevel frisk smak. Fløyel i munnen. Helstøpt produkt fra Thorbjørnrud Ysteri. Unikt i sitt slag i Norge. Dette var noen av kommentarene fra Fagjuryen for Spesialitet.

Brilliant Brie er en hvitmuggost av typen trippelkremet brie. Det vil si at ystemelken blir tilsatt overskuddsfløte fra en av ysteriets andre Spesialitet-merkede oster. Dette gir osten sin karakteristiske kremete konsistens og smøraktige smak. Osten dufter av ferskt smør og har en fin syrlighet. Smaken er fint balansert mellom fete, syrlig og salte toner.

På grunn av sitt høye innhold av fløte dominere smaken av smør/fløte. Produktet er et levende bevis for at alt blir bedre med nettopp fløte. Til å begynne med har produktet en frisk, mild karakter, og etter 30 dager får man mer moden sekundær-aromaer mot nøtter og umami. Brilliant Brie er en meget vellaget ost og i særklasse i sin kategori.

Eget ysteri på Thorbjørnrud Hotel

Brilliant Brie er laget av melk fra Olav Lie-Nilsens egne gård, Øvre Kjekshus Gård. Melken kommer fra NRF- og Jerseykyr som gir en svært god ystekvalitet. Osten produseres i ysteriet på Thorbjørnrud Hotell. Ysteriet drives i stor grad på stedegne ressurser.

Navnet henviser til at osten er inspirert av sin franske ekvivalent i samme sjanger «Brillat Savarin», men at den samtidig er et rendyrket Hadeland produkt lagd for norske ganer.

Fakta om Spesialitet

Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.

Powered by Labrador CMS