Bisnodes konkurstall viser færre konkurser i 2020. Til og med for kriserammede bedrifter innen hotell og resturant.
Foto
Monkey Business Images

Færre konkurser i 2020

Publisert: 6. januar 2021 kl 09.02
Oppdatert: 6. januar 2021 kl 09.05

Selv om 2020 har vært preget av restriksjoner og nedstenginger i de Skandinaviske land, ser det ikke ut til at flere bedrifter går overende. Danmark har størst nedgang med 33,3 prosent fra 2019. Norge har hatt en nedgang på 12,8 prosent. Sverige, som hadde mange konkurser på våren i år, har en oppgang på 4,1 prosent for året som helhet viser Bisnode-statistikken.

Frykter økning i 2021

Per Einar Ruud (Foto: Bisnode)

– Med koronakrise i næringslivet, er det svært gledelig å se at så mange bedrifter har vært reddet fra konkurs. Dette skyldes nok i stor grad støtten som gis til bedrifter fra myndighetene, samt betalingsutsettelser for offentlige avgifter, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Men han frykter at konkursene vil øke fremover:

– Mange virksomheter har slitt lenge og har måttet tære på egenkapitalen gjennom året. Krisen er ikke over, og vi frykter derfor at en del bedrifter må gi opp utover våren 2021, spesielt hvis støtten fra myndighetene avvikles eller endres. Da vil vi se flere konkurser og økt arbeidsledighet som en konsekvens, sier Ruud.

Overraskende få konkurser for hotell og restaurant

Saken fortsetter under annonsen

Bygg og Anlegg er normalt den mest konkursutsatte bransjen, men har opplevd en nedgang i konkursene med 18,3 prosent gjennom 2020.

Eiendomsbransjen har en nedgang på 23,3 prosent og Industri med 15,9 prosent.

Nærmest stengte grenser har medført mer handel hjemme, og det har noen bransjer nytt godt av: Engros/Agentur har hatt nedgang i konkursene på 19,9 prosent, Transport og Lagring på 15,5 prosent, og Detaljhandel på 18,3 prosent.

Spesielt overrasket er kredittøkonomen imidlertid over utviklingen for de bransjene som har vært mest utsatt for nedstengning og restriksjoner: Hotell og restaurant har en nedgang i konkursene i kriseåret 2020 på 0,5 prosent fra året før.

Det er ganske sensasjonelt, slår Ruud fast.

Kun ett fylke har økning

Saken fortsetter under annonsen

Alle fylker har nedgang i konkursene i 2020, bortsett fra Troms og Finnmark. Her er det en oppgang på 13 prosent fra 2019.

Nedgangen er forholdsvis liten i Oslo med -3,1 prosent og Vestfold og Telemark med -4,3 prosent, sammenlignet med de andre fylkene.

Størst nedgang i konkursene finner vi i Vestland og Agder, hvor konkursene har gått ned med henholdsvis 24,2 og 22,6 prosent.

Ledige stillinger – Conveniencejobb