Høytidelig: Bente Avseth-Bakke (midten) fra Nortura med Spesialitet-merket. Til høyre: Fagsjef for Spesialitet hos Matmerk, Marit Strand. Foto: Jon T. Pedersen / Bladet Kjøttbransjen
Høytidelig: Bente Avseth-Bakke (midten) fra Nortura med Spesialitet-merket. Til høyre: Fagsjef for Spesialitet hos Matmerk, Marit Strand. Foto: Jon T. Pedersen / Bladet Kjøttbransjen

Gilde tørrhengt bacon fra Vega får Spesialitet-merket

Baconet fra Vega er rik på smak med en behagelig balanse mellom det salte og det røkte, skriver Matmerks fagjury i sin begrunnelse.

Publisert

- Dette er veldig stas, sier Bente Børsheim, en av de elleve bøndene som står bak Gilde Edelgris fra Vega.

Spesialitet-merket ble delt ut av Matmerk i forbindelse med NM i kjøtt på fredag, og er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke med unike kvaliteter.

Gamle tradisjoner

- Det er dette vi jobber for, å lage produkter som er gode på smak, basert på lokale råvarer, som bidrar til verdiskaping i området og samtidig tar vare på tradisjoner, sier Børsheim.

Vegagrisen får tangmel høstet på Helgelandskysten tilsatt i fôret, i tråd med gamle nord-norske tradisjoner. Tang er en kilde til mineraler, og å fôre med tang har fra gammelt av vært en viktig del av kystbondens fôrgrunnlag.

På Vega har svineprodusentene lang tradisjon for tett samarbeid, og kanskje er det dette som har gjort Vegagrisen til det den er i dag. Kjøttet er kjent for saftig smak og god kvalitet, og har fått flere priser for gode produksjonsresultater.

Gilde tørrhengt bacon fra Vega er laget av sideflesk uten ben som saltes, tørkes og bøkerøkes og deretter tørkes ytterligere frem til ønsket kvalitet og smak er oppnådd.

- Dette setter vi veldig pris på. Spesialitet-merket er en viktig anerkjennelse og dokumentasjon av produktets unike kvalitet. Det er også viktig for å få vist fram stolte norske matprodusenter, og merket hjelper forbrukerne til å finne norsk kvalitetsmat, sier leder i Nortura Kjøttcompagniet, Bente Avseth-Bakke, som tok imot merket.

Sortimentet i produktserien Edelgris fra Vega består i dag av indre- og nakkefilet, bøkerøkte koteletter, koteletter og nakkekoteletter, tørrhengt og bøkerøkt bacon, hverdagsbiff og surret skinkestek, bøkerøkte og kokte svineknoker, lettsaltet rå svineknoker og bøkerøkte kjøttpølser.

Om Spesialitet-merket

Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som sniffer, smaker og smatter seg gjennom produktene som ønsker å bruke merket. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet og ledes av Lars Sponheim.

Powered by Labrador CMS