Bensinstasjoner

Salg av drivstoff dro ned handelen i oktober

Omsetningen i varehandelen gikk ned 0,3 prosent fra september til oktober, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

­Nedgangen kommer fram i varehandelsindeksen for oktober , som viser sesongjusterte tall. Trenden har vært nedadgående de siste månedene siden omsetningen nådde en topp i juli, skriver SSB.

– Mange av næringene hadde en nedgang i oktober. Det var spesielt salg av drivstoff, som hadde en nedgang på 3,4 prosent fra september til oktober, som var med på å trekke totalindeksen ned, sier rådgiver Marie Skjeldås i SSB. Konsumprisindeksen viser at prisene på drivstoff og smøremidler steg med 5,1 prosent i samme periode, noe som kan forklare deler av nedgangen i salget.

Den samlede nedgangen var mindre enn anslag hentet inn fra Bloomberg. De antydet et fall på 0,5 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

– Det var også nedgang i salg av dagligvare, for andre måned på rad. Økende matvarepriser og mer grensehandel etter nedstengingen under pandemien er faktorer som er med på å påvirke denne næringen, sier Marie Skjeldås.

Grensehandelen økte med 47 prosent fra andre til tredje kvartal 2022.

På den andre siden var det oppgang i sesongjustert volum fra september til oktober for netthandel på 1,5 prosent, som var med på å dempe nedgangen i totalindeksen. Det var også oppgang for butikkhandel med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger.

(NTB/SSB)

Powered by Labrador CMS