Her er vinnerne i Kaffe NM 2020

Fra den 3. til 6 mars ble NM i Kaffe arrangert på SMAK 2020 med mer enn 50 deltakere. Nå er fire nybakte Norgesmestere er klare for VM i Warszawa og Melbourne.

Publisert Sist oppdatert

Det var hektisk aktivitet under dagene hvor konkurransene ble arrangert, og Norsk Kaffeinformasjon melder om strålende deltakelse og et glødende engasjert publikum.

– Tusen takk for alle prestasjonene, stundene, minnene og latteren sammen med dere fine kaffefolk gjennom uken som har gått, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon og nasjonal koordinator for SCA Norway. SCA står for Specialty Coffee Association, og representerer nettverk i mer enn 70 land.

– Når hele «smaks-bransjen» møtes på fagmesse hvert tredje år, kan vi ikke finne en bedre arena å arrangere NM, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.
– Når hele «smaks-bransjen» møtes på fagmesse hvert tredje år, kan vi ikke finne en bedre arena å arrangere NM, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.

Resultater NM i Kaffe 2020

Barista Championship

Denne konkurransen har blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra år 2000. Dette er den klassiske bariatakonkurransen hvor deltakerne blir vurdert både teknisk og sensorisk. Deltakerne serverte 4 espresso, 4 espressodrikker med melk og 4 signaturdrikker. I konkurransen fikk deltakerne bruke den kaffen de selv ønsket, og de fikk til sammen 45 minutter på seg til å forberede, produsere og fremføre samt opprydding og klargjøring til neste deltaker.

Her er årets vinnere:

1. Adrian Berg, @April Athletes

2. Christian Nesset, Kaffemisjonen

3. Alexander Monsen, Norð Brenneri og Bakeri

Fra venstre: Christian Nesset, Adrian Berg og Alexander Monsen.
Fra venstre: Christian Nesset, Adrian Berg og Alexander Monsen.

Adrian Berg (30) kommer fra Ålesund og tok sin andre NM-tittel i klassisk barista. Han startet sin kaffekarriere hos Workshop Coffee i London, og har de siste åtte årene jobbet med kaffe i Trondheim, både hos Godt Brød, Jacobsen & Svart og Dromedar. Adrian jobber nå deltid på Sellanraa Bok & Bar samtidig som han starter opp et eget nanobrenneri som heter KAFFI.

Adrian Berg skal representere Norge i World Barista Championship i Melbourne 4. – 7. mai.

Brewers Cup

I denne konkurransen handlet det om å lage best mulig håndbrygget kaffe. Her er en grunnleggende kaffeforståelse nødvendig for å oppnå et godt resultat. I denne konkurransen var alle manuelle bryggemetoder tillatt, og første del av denne konkurransen (compulsory) er at alle deltakerne får tildelt samme ukjente kaffe og må benytte samme type vann, resultatet bedømmes anonymt av dommerpanelet. Totalt fikk deltakerne 15 minutter på forberedelse og konkurransetid.

Årets vinnere i Brewers Cup ble:

Fra venstre; Christian Nesset, Ole Kristian Bøen og Adrian Berg.
Fra venstre; Christian Nesset, Ole Kristian Bøen og Adrian Berg.
Her er Christian Nesset i full sving under årets konkurranser.
Her er Christian Nesset i full sving under årets konkurranser.

1. Ole Kristian Bøen, representerer KAFFAbutikk

2. Christian Nesset, Kaffemisjonen

3. Adrian Berg, @April Athletes

Årets store overraskelse under NM var hobbybarista Ole Kristian Bøen (31) fra Drammen. Den nybakte vinneren av Brewers Cup kom inn fra sidelinjen og slo proffene med sans for detaljer og sjarmerende fremføring. Ole Kristian representerte Kaffabutikk og brygget på en Hario V60 Immersion Dripper. Oppskriften er inspirert av Emi Fukahori som vant VM i 2018, og kaffen under Open Service var en anaerobisk fermentert Geisha fra Finca Hartmann i Panama – brent av tidligere verdensmester i kaffebrenning, Audun Sørbotten.

Ole Kristian Bøen skal representere Norge i World Brewers Cup i Melbourne 4. – 7. mai.

Latte Art

I denne konkurransen handlet det om å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller et eget desing. Resultatene ble vurdert etter utseende, kreativitet , generell presentasjon og evne til å gjenta samme mønster. I denne konkurransen ble det gjennomført tre runder som besto av Art Bar, Stage Preformance og en finale til slutt.

Her er årets vinnere i Latte Art:

1. Anton Söderman, @Neongrut

2. Alexander Monsen, Norð Brenneri og Bakeri

3. Silvia Andersson, Stockfleths

Anton Söderman er en rutinert barista etter mange år i Kaffebrenneriet. I fjor startet han Neongrut, en mobil kaffetruck, og leverer kaffe rundt om på ulike arrangementer.

Anton har konkurrert flittig opp gjennom årene, og har flere sterke prestasjoner; 2. plass Brewers Cup NM 2019, Norgesmester i Aeropress i 2019, Norgesmester Cup Tasting 2018, 2. plass Latte Art NM 2017/2018 og vinner av The Barista League 2017 i Sverige.

Anton Söderman skal representere Norge i World Latte Art Championship i Warszawa 18. – 20. juni.

Cup Tasting

I denne konkurransen måtte deltakerne smaksmessig skille kaffekoppene fra hverandre. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest med 10 innledende runder med fire deltakere. Deretter ble det gjennomført to semifinaler med de åtte beste deltakerne fra de innledende rundene som deretter ente opp i en finale med fire deltakere:

Dette er årets vinnere i Cup Tasting:

1. Ingrid Aas, Kaffebrenneriet

2. Diana Carolina Goicochea, Kaffebrenneriet

3. Vilde Lützow-Holm, @Joh. Johansson Kaffe

Tidligere Norgesmester fra 2017, Ingrid Aass (30), vant til slutt den nervepirrende finalen.

Ingrid er driftssjef i Kaffebrenneriet og jobber både på hovedkontoret og ute i kaffebarene. Hun bor i Oslo men kommer fra Vestbygda på Toten. Ingrid startet som barista under studier i medieproduksjon i Trondheim, og fant ut at kaffe var mye morsommere. Det førte henne til Oslo hvor hun ble daglig leder i utsalget på Aker Brygge.

Ingrid Aass skal representere Norge i World Cup Tasters Championship i Warszawa 18. – 20. juni.

Kaffebrenning - NM Kvalifisering

– NM i Kaffebrenning skal arrangeres 16.og 17.april. Det er nå over 70 brennerier i Norge, og derfor gjennomførte vi for andre gang i år en kvalifiseringsrunde, sier Lynes.

Den foregår slik at det skaffes til veie en kaffe som er helt «ukjent» i Norge, det vil si at ingen har tidligere brent denne kaffen fra denne farmen. Dernest skal man brenne og pakke 1 kg av denne kaffen.

Kaffene ble satt opp i en blind-cupping, 3 tilfeldige ganger i løpet av en dag.

Tilsammen var 21 brennerier med, og konkurrerte om de 6 finaleplassene. De brenneriene som til sammen skåret høyest, får nå en plass i brenne-NM. Vinneren av brenne-NM går videre til VM i Warszawa i juni.

De 6 kaffebrennerne som har kvalifisert seg er, i tilfeldig rekkefølge:

Johan Helstrøm Jørgensen, Jørgensen Kaffebrenneri

Kristian Helgesen, Langøra Kaffebrenneri

Tor Sigve Taksdal, Austrått Kaffebrenneri

Kjetil Russenes, Sognefjord Kaffibrenneri

Simo Kristidhi, Solberg & Hansen

Sverre Berg Lutnæs, @Mjøsen kaffe

Arrangøren retter en stor takk til alle deltagere;

– Uten dere blir det ikke fest og konkurranse. Spesielt takk til sponsorer, frivillige og dommere. Det ligger utallige timer med arbeid for å få til alle disse konkurransene gjennom både RM og NM. Ingen ting av dette hadde vært mulig uten dere, avslutter Marit Lynes, Tobias Abrahamsen, og Madeleine Solheim som alle tre sitter i styret i SCA Norway.

Saken oppdateres med flere bilder fra årets konkurranse.

Powered by Labrador CMS