SLO FJORÅRETS REKORD: – Aldri før er kortene benyttet så flittig, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge.
SLO FJORÅRETS REKORD: – Aldri før er kortene benyttet så flittig, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge.

Black Friday knuste alle kortrekordene

Handledagen Black Friday beholder tittelen som Norges største dag for kortbruk. Nok et år setter vi norgesrekord i antall korttransaksjoner.

Publisert

Aldri før er kortene benyttet så flittig, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge i en pressemelding.

Med sine elleville kampanjer og sterkt reduserte priser har Black Friday nemlig fått nordmenn til å gå mann av huse og plastkortene våre til å gå varme i kampens tilbudshete. Dette har ført til norgesrekord i kortbruk flere år på rad skriver nettstedet Dinero.no.

Fredag 23. november i år ble det handlet for mer enn 3,7 milliarder kroner spredt over 9 millioner transaksjoner. Dette er en økning på 3,6 prosent fra fjorårets 3,6 milliarder kroner spredt over 8,7 millioner transaksjoner. Økningen utgjør rundt hundre millioner i kroner og øre.

Dagen, som etter amerikansk tradisjon markerer startskuddet for julehandelen, har blitt en dag hvor privatpersoner handler inn ikke bare julegaver, men også ting til hjemmet og forbruk for øvrig. Alt fra elektronikk til sengetøy via reiser og tjenester havner på billigsalg denne dagen. Mange ser derfor sitt snitt til å spare penger på ting de behøver og ting de ikke behøver.

Basert på kortstatistikken kan det virke som tiden mellom klokken 11 og 18 var den mest hektiske for handelsstanden. Det var også mange som handlet videre utover kvelden, for det var betydelig mer kortbruk frem til klokken 23 enn det som er vanlig på en fredag, sier Tjore.

Kontaktløse betalinger når nye høyder

Det er ikke bare tradisjonell kortbruk med chip og PIN som knuste rekorder under årets svartfredag. Kontaktløse betalinger nådde også nye høyder, med hele 366 000 separate transaksjoner.

Dette er et tydelig tegn på at mange ser fordelene med å tæppe kortet. Ved at stadig flere benytter seg av kontaktløs betaling vet vi at betalingen går raskere, noe som er en stor fordel for handelsstanden. Det tror vi kan bli viktig for mange butikker, nå som julehandelen for alvor begynner, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS i en pressemelding.

Veksten i antall kontaktløse betalinger generelt kommer bare til å stige i årene framover. Årsaken er at stadig flere brukersteder er nødt til å oppgradere til terminaler tilpasset nye sikkerhetsstandarder ­ som også støtter såkalt «tæpping», ifølge nettstedet Dinero.no.

2017 fremdeles øverst på omsetningspallen

Til tross for at denne novemberdagen slo rekord i antall korttransaksjoner, greide vi ikke å slå omsetningsrekorden denne dagen. Omsetningen tangerte riktignok den tidligere rekorden under årets handleeldorado, men nådde likevel ikke helt opp til omsetningsrekorden fra julestria i fjor.

Omsetningsrekorden er fra 22. desember 2017. Da ble det handlet for mer enn 3,9 milliarder kroner, sier Tjore i Nets.

I tillegg til BankAxept-kort, var kortbruken fordelt på internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort.

Jeg tror den primære årsaken til at antall korttransaksjoner økte dette året sammenlignet med i fjor, er at nordmenn bruker kort oftere og trolig bruker mindre kontanter, sier Tjore.

Det er tydelig at den amerikanske handletradisjonen med store prisreduksjoner og storslagne tilbud har slått røtter også her i Norge. I USA har Black Friday eksistert siden 50-tallet. Her hjemme var det 2010 som ble det første virkelige året for den store shoppingdagen, som tradisjonelt legges til dagen etter den amerikanske høsttakkefesten.