(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Listeriose-utbrudd: Mulig smittekilde funnet – rakfisk trekkes fra markedet

I forbindelse med det pågående utbruddet av listeriose, er det i dag påvist listeriabakterier i rakfisk fra Slidre Ørretsenter. Alle varianter av rakfisk fra Slidre Ørretsenter trekkes nå fra markedet.

Publisert

Mattilsynet har fortløpende kontakt med produsenten Slidre ørretsenter, som nå har satt i gang tilbaketrekning fra dagligvarekjeder og grossister det har blitt levert rakefisk til.

Det er sannsynlig at rakfisk fra Slidre Ørretsenter er årsaken til utbruddet. Etterforskningen fortsetter for å bekrefte kilden og identifisere årsaken til utbruddet, sier Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet, seksjon mat, avdeling Mjøsområdet.

13 personer med listeriose

Siden midten av november og frem til nå, er det meldt om 13 personer med listeriose. Det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos åtte av pasientene. Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet i jakten på smittekilden. Prøvene av rakefisk er tatt hos en av de smittede personene, og er analysert av Veterinærinstituttet.

Rakfisk er sesongvare og produsenten opplyser at det ikke pågår produksjon nå, og det er svært lite produkter på lager. Mattilsynet vil foreta videre undersøkelser, sammen med produsenten.

Risikogrupper bør uansett unngå produkter som kan medføre risiko for listeriasmitte

Mattilsynet gjentar sitt generelle råd om at personer i risikogrupper, som eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matprodukter som kan medføre risiko for listeriasmitte, for eksempel rakfisk.

Listeria (L. monocytogenes) er en bakterie som opptrer naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Den kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet, som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden. Andre smittekilder kan for eksempel være rakfisk, røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk/rå melk, muggoster eller spekemat.

(Pressemeldinger)

Powered by Labrador CMS