Nyheter

Norges Banks pengepolitiske rapport mener norsk næringsliv i gjennomsnitt ikke benytter anledningen til å ta seg ekstra godt betalt i en tid med høy prisstigning.

Norges Bank: Prisveksten er ikke et grådig næringsliv sin skyld

Mens EU mener næringslivet driver opp prisveksten med økte marginer, finner ikke Norges Bank noe tilsvarende i Norge.

Publisert Sist oppdatert

­Begrepet «greedflation» har dukket opp i debatten om hva som driver inflasjonen. Uttrykket kan oversettes til «grådighet som øker prisveksten».

Tall fra Eurostat antyder at en stor andel av inflasjonen i euroområdet har kommet som følge av økte marginer. Det går fram av SSBs siste analyse av norsk og internasjonal økonomi, skriver E24.

Norges Bank har undersøkt om dette også forekommer her i landet. I torsdagens pengepolitiske rapport slår banken fast at det ikke er tilfelle.

Banken har sett på fordeling mellom økt overskudd og økt lønn i privat næringsliv på fastlandet. Kraftforsyning er holdt utenfor.

I analysen finner man at prisveksten på verdiskapningen i fjor var litt høyere enn det historiske gjennomsnittet, rundt 3 prosent.

Overskuddets bidrag til prisveksten har vært synkende over tid. I fjor var vekstbidraget fra økt overskudd mye lavere enn under pandemien, men også sammenlignet med det historiske gjennomsnittet. Og økte lønnskostnader per produsert enhet bidro tilsvarende mer i fjor enn årene før.

Norges Banks foreløpige konklusjon er derfor at næringslivet i gjennomsnitt ikke har benyttet anledningen til å ta seg bedre betalt utover det økte kostnader tilsier. Det er heller lønn per produsert enhet som økte mer i fjor.

Powered by Labrador CMS