SORTERING. De fleste nordmenn kildesorterer avfallet sitt, men vi er ikke alltid like flinke. Foto: Fartein Rudjord
SORTERING. De fleste nordmenn kildesorterer avfallet sitt, men vi er ikke alltid like flinke. Foto: Fartein Rudjord

Derfor kildesorterer du ikke avfallet ditt

Orker ikke. Har ikke tid. Klarer ikke holde orden på alle posene. Dette er blant favorittunnskyldningene når vi ikke kildesorterer avfallet vårt.

Publisert

Her var det mange dårlige unnskyldninger for å ikke gjøre en miljøinnsats, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, når hun får se listen over nordmenns vanligste unnskyldninger for å la være å kildesortere.

For selv om folk flest er ganske gode til å kildesortere alt fra drikkekartong til plast- og metallemballasje, er det ikke alltid vi er like flinke.

Rot under kjøkkenbenken

I en spørreundersøkelse YouGov har gjennomført for Grønt Punkt Norge blir 1 000 nordmenn spurt om de vanligste årsakene til at de ikke kildesorterer avfallet sitt.

Mens 14 prosent svarer at de mangler en passende løsning for avfallssortering hjemme, svarer ni prosent at de ikke ønsker å forholde seg til flere avfallsposer og -bøtter.

Det er ikke vanskelig å tilrettelegge for kildesortering hjemme. Du kan enten bygge en løsning selv, eller kjøpe et ferdig system med flere avfallsbøtter i butikken, sier Røine.

Ikke stress med kildesorteringen

12 prosent svarer at de ikke orker å kildesortere, mens 10 prosent ikke har tid. Og tre prosent vil heller se på TV.

Jeg forstår godt at man ikke alltid har tid eller energi til å kildesortere avfall. Det er mange, særlig småbarnsfamilier, som sitter i tidsklemma. Likevel, det går faktisk an å sette den tomme juicekartongen på kjøkkenbenken og heller kildesortere den senere, er rådet fra Jaana Røine.

DÅRLIGE UNNSKYLDNINGER. Undersøkelsen vår avdekker mange dårlige unnskyldninger for å ikke gjøre en miljøinnsats, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge. Foto: Fartein Rudjord 

Vil ha bedre merking

Nesten én av fem svarer i undersøkelsen at de av og til ikke forstår hva slags materiale avfallet er laget av. Disse får mer sympati fra sjefen i Grønt Punkt Norge.

Det er det ikke alltid så lett, særlig siden enkelte emballasjetyper kombinerer ulike materialer. For eksempel er noen snacksposer kledd med aluminiumsfilm på innsiden. Disse lar seg ikke gjenvinne og kan derfor like godt gå i restavfallet og energiutnyttes lokalt. Her arbeider vi for å få produsentene til å merke emballasjen sin bedre, eller aller helst unngå å kombinere ulike materialer, sier hun.

Litt under halvparten av respondentene i undersøkelsen, 47 prosent, er av det karakterfaste slaget. De kildesorterer etter eget utsagn alltid avfallet sitt, så lenge muligheten er til stede, og får stjerne i boka fra Røine.

Å være miljøvennlig handler om alle de små og store valgene du tar i hverdagen, enten det er flyturer og bilkjøp eller den tomme maisboksen du skyller og sorterer selv om du egentlig har mest lyst til å synke ned i sofaen. De som alltid kildesorterer fortjener en god, grønn miljøklem, sier hun.

(Kilde: Pressenytt)