ASKO lanserer verdens første hydrogendrevne lastebil

Den 20. januar lanserer ASKO verdens første hydrogendrevne lastebiler. Lastebilene drives elektrisk med strøm fra brenselsceller som benytter hydrogen som drivstoff. Lastebilene skal frakte dagligvarer til blant annet NorgesGruppens butikker med utgangspunkt i Trondheim.

Publisert

Lastebilene som settes i drift har en rekkevidde på 500 kilometer med totalvekt 26 tonn. Lastebilene er produsert av Scania med støtte fra blant annet ENOVA.

Hydrogenet til bilene framstilles lokalt, med energi fra 9000 kvadratmeter solceller på taket til lagerbygningene til ASKO i Trondheim. Hydrogen som produseres skal ikke bare brukes på de nye lastebilene, men også på biler og trucker i egen virksomhet.

ASKO har ambisjon om å bli klimanøytrale. Ambisjonen innebærer at ASKO kun skal distribuere dagligvarer med nullutslippsbiler (elektrisk og hydrogen) innen 2026. Hydrogenprosjektet til ASKO Midt-Norge er et viktig tiltak for å nå denne ambisjonen.

Hydrogenteknologi har et stort potensial som 0-utslippsalternativ for lastebiler på lengre distanser, mens batteri elektriske lastebiler kan egne seg mer for bynær distribusjon. ASKO tester også ut denne løsningen.

Les mer om bladet

Bestill abonnemnent

Last ned bladet elektronisk

Følg oss på Facebook

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

PRØVELES EN UTGAVE GRATIS!