Foto: Knut Åserud
Foto: Knut Åserud

Slik får du perfekt stekt reinsdyrkjøtt hver gang

Akkurat nå er kvaliteten på reinsdyrkjøtt på topp, etter en lang sommer med gode beiteforhold. Med enkle grep lager du de lekreste og sunneste rettene du kan tenke deg.

Publisert

Are Smuk Figved.
Are Smuk Figved.

Etter å ha fetet seg opp på friske sommerbeiter, er norske reinsdyr på sitt aller beste nå på høsten. Ferskt reinsdyrkjøtt fra Finnmark Rein er tilbake i butikkene, og det er tid for å fråtse i noe av det beste norsk natur kan by på.

Når du vil spise det sunneste kjøttet

Reinsdyrkjøtt er også noe av det sunneste du kan spise. Det er ekstremt magert, fullt av vitaminer og mineraler og inneholder like mye omega-3 som fisk.

Med en slik eksklusiv råvare er det viktig å vite hva man bør gjøre for å få det aller beste resultatet på kjøkkenet, sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein.  Siden kjøttet er så magert, er det lurt å passe veldig på å ikke varmebehandle det for mye. Da kan det fort bli for tørt. Men det er slett ikke vanskelig å lage saftige, lekre retter fra ulike deler av dyret.

Noen tommelfingerregler er gode å ha

Finnmark Rein er landets største leverandør av reinsdyrkjøtt. Rein som ferskvare fås som indre- og ytrefilet, mørbrad, biff, steik og finnbiff.

Alle tilberedes noe ulikt, men det finnes noen tommelfingerregler man bør huske på, forklarer Smuk Figved.

Alle kuttene bør være tørre og holde romtemperatur før du begynner stekingen. Fileter, mørbrad, biff og finnbiff kan stekes i panne, som skal være skikkelig varm før kjøttet legges i. Ikke stek for mye om gangen, for da synker temperaturen. Pass også på å snu kjøttet ofte for å unngå at det blir brent.

Hold temperaturen lav og ikke glem steketermometer

For ovnssteking er det viktig å ikke bruke høyere temperatur enn 125 grader, og alltid bruke steketermometer til du har riktig kjernetemperatur. Da blir reinkjøttet ekstra saftig og mørt. Husk også alltid å la kjøttet hvile i minst 15 minutter slik at det ikke mister for mye væske når det serveres i skiver. Kjøttet er rødt i midten ved en kjernetemperatur på 65 °C, rosa ved 70 °C.

Det enkleste er det beste for det flotteste stykket

Fileter er selve festmaten fra reinsdyret. Indrefileten er det mest eksklusive du kan by på. Brun fileten raskt i pannen og etterstek på lav varme i rundt fem minutter. Hold det enkelt, for kjøttet er en fest i seg selv. Ytrefileten er nesten like delikat mager og mør. Etter en tur i pannen, kan den etterstekes i ovn på 125 grader i rundt 20 minutter.

Finnbiff er fest til hverdags

De aller fleste kjenner til finnbiff, og noen kaller det også reinsdyrskav. Dette er veldig tynne skiver av reinsdyrkjøtt, som ofte brukes til å lage en skikkelig smakfull viltgryte som passer like godt til hverdags som til fest. Brun kjøttet lett i en panne før du tilsetter det i gryta.

6 tommelfingerregler for steking av reinsdyrkjøtt

Bruk ferskt reinsdyrkjøtt ved romtemperatur, tørk med kjøkkenpapir før steking.

Gjør det enkelt. Fersk, rein indrefilet taler for seg selv.

Pass på å ikke steke kjøttet tørt rein er utrolig magert.

Reinsdyrsteik stekes ved 125 grader. Bruk alltid steketermometer.

La alltid steiken hvile i minst 15 minutter.

Slik tilbereder du ulike stykningsdeler av rein

Indrefilet

det mest eksklusive, møreste stykket. Stekes hel på høy varme.

Ytrefilet

et mørt stykke med jevn størrelse og mild viltsmak. Stekes som oftest hel, men kan også lages som små biffer. Svært rik på næringsstoffer.

Mørbrad

møre og store biffstykker. Stekes raskt på høy varme.

Biff

et mørt biffstykke med god størrelse og fyldig smak. Stekes i passe deler i panne på høy varme. Kan også lages helstekt.

Steik

et mørt og stort stykke som helstekes i ovn. Kjøttet har en fyldig smak og er veldig magert, og bør ikke gjennomstekes for ikke å bli tørt.

Finnbiff

et allsidig kjøtt og perfekt til den tradisjonelle finnbiffgryta, men også supert til wraps og pizza.

Finnmark Rein AS

Finnmark Rein AS er Europas største leverandør av reinsdyrkjøtt. Selskapet eies av reineierne selv. Finnmark Rein har fem produksjonslokaler i Bugøynes, Varangerbotn, Tana Bru, Karasjok og Kautokeino.