Arbeidsliv og ledelse

Ny rekrutteringsordning til fiskeyrket

Fiskeri- og sjømatministeren ønsker å rekruttere flere unge til fiskeyrket, og har derfor avsatt 30 tonn kongekrabbe til en ny ungdoms- og rekrutteringsordning i 2021.

Publisert Sist oppdatert

- Dagens kongekrabbefiske er et åpent og et svært lukrativt fiskeri. Nå ønsker vi å gi flere unge fiskere muligheten til å delta, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Ordningen blir etablert som et eget tiltak for å rekruttere ungdom til fiskeyrket, ved hjelp av kongekrabbefiske.

- Vi vil gi mulighet til ungdom og videregående skoler til å søke på ordningen. Dette er et tiltak som vil kunne øke interessen for fiskeryrket, og som vil styrke driftsgrunnlaget for unge fiskere, sier Ingebrigtsen.

Retningslinjer for ungdoms- og rekrutteringsordning for kongekrabbe i 2021 – total avsetning er 30 tonn:

  1. Det avsettes 5 tonn til videregående skoler i Finnmark med blå linjer, fiske og fangst, naturbruk eller restaurant og matfag.
  2. Det avsettes 15 tonn til en ungdomsfiskeordning for ungdom i Finnmark mellom 15-25 år, ungdom kan søke det året de begynner på vgs og fyller 16 år. Vilkårene for deltakelse blir tilsvarende som for dagens ungdomsfiskeordning.
  3. Det avsettes 10 tonn til et ungdomskvotetillegg for helårsfiskere i åpen gruppe i fiske etter kongekrabbe for fartøy der majoritetseier er under 30, og hvor fartøyene i dag ikke kvalifiserer til full kongekrabbekvote. Tillegget fordeles på antall påmeldte, oppad begrenset til en full kvote per fartøy.

Frist for påmelding for avsettingene innenfor ordningen er 1. juli, og søknad kan sendes til Fiskeridirektoratet.

Powered by Labrador CMS