Hva betyr Obama for Afrika?

Jubelen som i 2008 møtte valget av Barack Obama som USAs første sorte president, var global, men det var allikevel i Afrika at Obama-mania ble mest ekstatisk. Hundretusenvis av afrikanere i landene sør for Sahara gikk ut på gater og torv for å feire, og i Kenya, der Obamas avdøde far ble født, ble dagen for den nye presidentens innsettelse gjort til nasjonal helligdag. I dag er Obama-feberen på kraftig retur.

Publisert Sist oppdatert

For Afrika var det i 2008 snakk om å få «vår egen sønn» på plass i verdens mektigste embete, og forventningene til den hovedrollen man antok at Afrika ville spille i Obamas utenrikspolitikk, var naivt høye.

Spoler man frem til 2012, er bildet blitt et helt annet. For selv om nyheten om Obamas gjenvalg ble godt mottatt i Afrika, var karnevalsstemningen fraværende. President Barack Obamas første fireåresperiode utgjorde ingen forskjell for Afrika, på samme måte som hans siste periode ikke vil komme til å gjøre det. Enkelte kritikere har sågar hevdet at Obama har gjort langt mindre for Afrika enn hans forgjengere. Obama har simpelthen bare videreført tiltak som er iverksatt av andre. Han har ikke selv introdusert noe nytt.

I 2008 arvet Obama et land som befant seg i krise, og det var klart at Obamas utenrikspolitiske innboks var full allerede fra starten av – flesteparten av de sakene der amerikanske interesser var i spill, var tilfeldigvis ikke primært i Afrika.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS