Nyheter

NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, har hovedsete i Trondheim og campuser i Gjøvik og Ålesund. Her fra Gløshaugen i Trondheim.

Satser 6,6 milliarder på ny campus ved NTNU

Regjeringen gir grønt lys til byggestart for NTNUs nye campus. Utbyggingen skal være ferdig i 2030.

Publisert Sist oppdatert

­Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom med kunngjøringen under et besøk på NTNU i Trondheim søndag ettermiddag. Sammen med ham var nyutnevnt forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp).

– Nå går regjeringen i gang med campussamlingsprosjektet på NTNU, sa Støre til stor applaus fra de fremmøtte.

Det bevilges 178 millioner kroner i 2024, mens totalrammen er på 6,6 milliarder kroner.

Satse på kompetanse

– Jeg vil si at i en tid hvor vi er veldig varsomme med hvordan vi bruker samfunnets ressurser, vil jeg gratulere NTNU med at dette er et prosjekt som vi kan gå i gang med nå, sa Støre.

– Noe av det beste vi kan gjøre, er å satse på kunnskap og kompetanse for kommende generasjoner, la statsministeren til.

Planene om en storstilt utbygging av universitetet i Trondheim har vært planlagt i årevis. Prosjektet går ut på å samle NTNUs campus på Gløshaugen i Trondheim, med unntak av fagmiljøene for kunst og musikk.

Prosjektet halvert

I fjor besluttet regjeringen å kutte budsjettet for prosjektet fra 12 til 6 milliarder kroner. Etter dette har prosjektet vært gjennom en ekstern kvalitetssikring, opplyser prosjektdirektør Hanna Jones ved NTNU til NTB.

Hun mener prosjektet de nå ønsker å gå videre med, er realistisk. Hun sier de har kuttet ut en del ombygging på kompliserte tomter som lå i det opprinnelige prosjektet.

– Vi klarte å beholde kjernen i prosjektet, som er flytting av de samfunnsvitenskapelige og humanistiske miljøene sammen med de tekniske miljøene, sier hun.

Utbyggingen skal være ferdig i 2030.

Borch med klar forventning

– Jeg har en klar forventning om at de holder seg innenfor styringsrammene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) til NTB.

Hun mener prosjektet vil la seg gjennomføre med den justerte rammen. Overstiges den, sier Borch man kan måtte trekke bygg ut av planen.

– Vi har hatt så mange byggeprosjekter som har eskalert i pengebruk den siste tiden, så det å ha den styringsmekanismen mener vi er både viktig og rett, sier Borch.

Etterlengtet av NTNU

Lederen for studenttinget Morten Eidsvaag Althe kaller det en gledens dag. Han opplyser at det er bekymring blant studentene om hvordan det vil være å studere på NTNU under byggefasen.

– Men beskjeden vi har fått fra ledelsen, er at de skal tas hensyn til, sier han.

– Dette er et prosjekt som vi har jobbet med i mange, mange år. Vi har ansett det for å være faglig viktig for oss, men også faglig viktig for nasjonen Norge, sier rektor Anne Borg ved NTNU.

Hun er glad for at samlingen får plass i statsbudsjettet. Den kuttede styringsrammen betyr likevel at universitetet ikke får samlet alle de kunstneriske fagene, noe ledelsen hadde håpet på.

– Dette betyr at noen miljøer vil bli flyttet ned mot Studentersamfunnet, og så har vi noen som er i leide lokaler i dag, og de må fremdeles være i leide lokaler. Så må vi se hvordan vi skal håndtere det på sikt. Men nå skal vi glede oss over at vi får til dette prosjektet, så åpner det seg sikkert muligheter senere, sier Borg.

Powered by Labrador CMS