Samfunn

Stemmegivning ved et valglokale i Bogota.

Framgang for høyresiden i Colombia

Høyrepartier som er kritiske til fredsavtalen gjorde det sterkt under valget i Colombia søndag, men sikrer seg ikke flertall.

Publisert Sist oppdatert

Valget av nasjonalforsamling er det første etter at den tidligere FARC-geriljaen la ned våpnene og opprettet sitt eget parti som følge av fredsavtalen med regjeringen.

Det var tidligere president Alvaro Uribes parti, høyreorienterte Centro Democrático, som fikk størst oppslutning. Partiet sikret seg 19 seter i senatet og 33 i underhuset.

Alvaro har markert seg som en skarp motstander av fredsavtalen med FARC, og mange har fryktet at den skjøre freden i landet kan bli satt på prøve dersom deler av avtalen blir satt til side.

– Justeringer

Høyresidens framgang er likevel ikke stor nok til å sikre flertall mot fredsavtalen.

– Det er ingen store endringer, det er justeringer, sier Frederic Masse ved Externado University til AFP.

FARC har som følge av fredsavtalen fra 2016 krav på minst ti av de 268 setene i Colombias nasjonalforsamling. Gruppens nydannede politiske parti, Fuerza Alternativa Revulicionaria del Comun (også forkortet til FARC), ser imidlertid ikke ut til å sikre seg noen fler plasser utover dette.

Liten oppslutning om FARC

Kun 0,35 prosent av stemmene i senatsvalget og 0,22 prosent av stemmene i valget av representanter til underhuset gikk til FARC. Likevel var det viktig for mange tidligere FARC-medlemmer å kunne stemme på sin egen bevegelse.

– Det er første gang i mitt liv jeg stemmer, og jeg gjør det for fred, sier Pablo Catumbo, en tidligere FARC-leder som var sikret en plass i senatet.

I mai skal landet velge ny president når Juan Manuel Santos går av. Centro Democráticos kandidat, Ivan Duque, anses som favoritt foran sosialisten Gustavo Petro.

Fredsprosessen i Colombia

  • Den venstreorienterte geriljabevegelsen Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) grep til våpen i 1964 med krav om jordreformer og sosial rettferdighet.

  • I oktober 2012 møttes FARC og utsendinger fra regjeringen i Hurdal i Norge. Noen uker senere ble fredsforhandlinger innledet i Havanna med Norge og Cuba som tilretteleggere.

  • I august 2016 kunngjorde partene at de var enige om en fredsavtale. Avtalen ble først forkastet i en folkeavstemning i oktober, men en reforhandlet avtale kom på plass i november.

  • I avtalen forplikter myndighetene seg til å gjennomføre en jordreform, endre strategi i kampen mot narkotika og styrke innsatsen i fattige deler av landet. Ofre for konflikten skal få kompensasjon.

  • FARC har i tråd med avtale gitt fra seg våpnene og medlemmer som tilstår forbrytelser, slipper med samfunnstjeneste.

  • FARC er også anerkjent som politisk parti og sikres representanter både i underhuset og senatet fram til 2026.

  • Den 52 år lange borgerkrigen kostet over 220.000 mennesker livet og tvang 6 millioner på flukt.

  • En mindre geriljagruppe, Ejército de Liberación Nacional (ELN), har også vært i samtaler med regjeringen, men disse har så langt ikke resultert i en fredsavtale.

(Kilde: NTB)

Powered by Labrador CMS