Lynrask lading på 10 minutter

Publisert: 4. april 2018 kl 16.21
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

Det vil ta ti minutter å lade en elbil for 25 mils kjøring med neste generasjons elbiler. Nå bygger Fortum Charge & Drive, i samarbeid med  McDonald’s og Shell / 7-Eleven, den første av de såkalte lynladestasjonene i Norge.

 Neste generasjons elbiler ruller snart ut av fabrikkene. Disse bilene har lenger rekkevidde og muligheten for mye raskere lading enn dagens elbiler. Derfor bygger vi i Fortum allerede nå ladestasjoner som kan lade neste generasjons elbiler når de kommer på veiene. Med disse ladestasjonene kan man lade en elbil for 25 mils kjøring på ti minutter, sier Communications Manager Stian Mathisen i Fortum.

Fortum Charge & Drives første ladested i Norge med de nye ladestasjonene blir på Nygårdskrysset i Ås kommune, sentralt plassert rett ved både E6 og E18, en kort kjøretur sørover fra Oslo. Ladestedet etableres i samarbeid med McDonald’s og Shell/7-Eleven, og det blir del av Fortums lynladekorridor fra Oslo til Stockholm og videre til Helsingfors. Korridoren vil i tillegg til ladestedet i Norge bestå av to ladested i Sverige og ett i Finland.

Viktig å tilby markedets raskeste lading

 Den norske bilparken er i rask endring, og det er viktig for oss å tilby bilistene mulighet til både å fylle drivstoff og lade elbiler. Fortum har en visjonær utbyggingsplan, og vi er stolte over samarbeidet, sier regionsdirektør Kenneth C. Olsen i Reitan Convenience, som driver 7-Eleven langs vei.

Saken fortsetter under annonsen

 Vi har hatt ladestasjoner på McDonald’s Nygårdskrysset i mange år. Å oppgradere til raskere ladestasjoner er en naturlig del av utviklingen. Jeg har tro på at salget av elbiler og ladbare hybrider vil fortsette å øke i årene fremover. Å kunne tilby våre kunder markedets raskeste lading ser jeg på som et godt tilbud, sier Eduardo Jacobsen som driver McDonald’s Nygårdskrysset.

Shell/7-Eleven passer utmerket som et stoppested for kundene mens de venter på å lade bilen, og vi vil sørge for at ladetiden blir så hyggelig som mulig. Vi tilbyr et godt utvalg av mat, drikke og bilvask for alle som ferdes langs veien, enten de kjører bensinbil eller elbil, sier Olsen i Reitan Convenience.

Kan levere 350 kilowatts effekt

Ladestasjonene kan levere 350 kilowatts effekt, og det vil gjøre det mulig å lade en elbil for 25 mils kjøring på ti minutter. Dagens ladestasjoner i Fortums ladenettverk har til sammenligning en effekt på 50 kilowatt. Om det i fremtiden kommer biler som kan håndtere lading med 500 kilowatts effekt, så kan noen av de nye ladestasjonene oppgraderes til å levere denne effekten.

I Fortum er vi bevisst på at den nødvendige elektrifiseringen av bilparken ikke skjer av seg selv. Vi jobber hele tiden for å tilby nye produkter og tjenester som gjør det enklere for våre kunder å ta klima- og miljøvennlige valg. Et slikt valg er å velge elbil fremfor bensin- og dieselbil, og derfor gjør vi det enklere å være elbilist, sier Communications Manager Stian Mathisen i Fortum.

Nå nærmer vi oss punktet der elbiler dekker alle bilisters behov. Å bygge et ladenettverk for raskere lading vil være viktig for at elbil skal bli et alternativ for alle som trenger å bruke bil, sier Mathisen.

Totalt 10 ladeplasser ved Nygårdskrysset

Saken fortsetter under annonsen

Ladestedet ved Nygårdskrysset etableres i samarbeid med Shell / 7-Eleven og McDonalds. Det bygges for seks ladestasjoner, to ved McDonald’s og fire ved Shell / 7-Eleven. Kombinert med ladestasjonene som allerede finnes på stedet, innebærer det at det totalt vil bli 10 ladeplasser for hurtiglading av elbil på Nygårdskrysset.

De nye ladestasjonene er utstyrt med ladekontakter for både Combined Charging System (CCS) og Chademo. Alle biler som benytter disse standardene vil kunne lade ved de nye ladestasjonene, men ikke alle biler vil kunne benytte den maksimale effekten ladestasjonene tilbyr.

Graving og arbeid er allerede i gang, og Fortum satser på å ha de første ladestasjonene oppe i slutten av januar eller begynnelsen av februar.

Ledige stillinger – Conveniencejobb