60 norske virksomheter vil redusere matsvinnet

Foto: Snorre Tønset/Klima- og miljødepartementet.

17 nye virksomheter har skrevet under en avtale mellom myndighetene og matbransjen om å minske matsvinnet med 50 prosent innen 2030. Totalt har nå 60 norske virksomheter underskrevet avalen.

– Hvert år blir det kastet 355 000 tonn mat i Norge. Det tilsvarer 68 kg mat per innbygger. Matsvinn er en stor utfordring som myndighetene og matbransjen ønsker å løse sammen. Vi ser allerede resultat ved at matsvinnet er minsket med 14 prosent de siste årene, seier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Bensinstasjonskjeden Circle K, med mer enn 450 drivstoffutsalg i Norge, er blant de som nå har skrevet under. Circle K er den andre store kjeden av forhandlere av drivstoff som blir med, etter at ST1 (tidligere Shell) forpliktet seg til bransjeavtalen i september i fjor. Blant andre bedrifter finner vi Lanmännen Unibake Norge, Scandza (Synnøve Finden, Sørlandschips, Finsbråten og Leiv Vidar)

Alle dagligvarekjedene er nå med. Matvareprodusenter som Tine, Q-meieriene, Kavli, Nortura, Orkla og Finsbråten, samt hotellkjedene Nordic Choice, Scandic og Thon, har skrevet under avtalen tidligere, og kantinekjedene Sodexo, Eurest og ISS er òg med.

Totalt har 60 ledende aktører i matbransjen forpliktet seg til å måle og levere data på sitt matsvinn og jobbe med – og rapportere på – tiltak i egen virksomhet og i sammen med andre.

– Det er oppmuntrende at stadig flere norske virksomheter slutter seg til bransjeavtalen om å kaste mindre mat. Den store oppslutningen om avtalen gjør det realistisk å nå målet om 50 prosent nedgang innen 2030, seier Ola Elvestuen.

Fem departement og 12 bransjeorganisasjoner skrev under avtalen om å minske matsvinnet i juni fjor. Målet er å halvere matsvinnet innen 2030.

– Den nye merkingen “Best før – ofte god etter”, salg av småbrød og systematisk nedprising av mat som nærmer seg dato for utløp, er et bevis på at bransjen er bevisst det ansvaret de har. Å minske matsvinnet er bra både for miljøet og for økonomien til den enkelte, sier Ola Elvestuen.

Arbeidet med å minske matsvinnet i Norge de siste årene har gitt resultater. Matsvinnet i Norge er minsket med 14 prosent fra 2010 til 2016.

De nye som signerte tilslutningserklæringen 15. mars var:

  • 4 Service
  • Circle K
  • Døgnvill Burger
  • Haugen-Gruppen Nordic AS
  • Lantmännen Unibake Norway AS
  • Leiv Vidar AS
  • Maarud
  • Mat og Drikke AS
  • NorgesGruppen Servicehandel AS
  • PALS AS
  • Odd Langdalen Frukt & Grønt Engros AS
  • Rørosmeieriet
  • Toma Facility Services AS
  • Utvalgte spisesteder
  • SiO Mat og Drikke
  • Coor
  • Bunnpris
  • Alna

I første signeringsrunde 26. september 2017 signerte følgende bedrifter:

  • COOP
  • NorgesGruppen
  • REMA 1000
  • Nortura
  • BAMA
  • Matbørsen
  • Q-meieriene
  • O.Kavli
  • TINE
  • Barilla Norge
  • Mills AS
  • Orkla ASA
  • Gårdsand
  • Finsbråten AS
  • Compass Group
  • Brynildgruppen
  • Mathuset Holmens
  • Hansa Borg Bryggerier
  • Sørlands Chips
  • Synnøve Finden
  • Unilever Norge
  • Grilstad
  • Gartnerhallen
  • Cernova AS
  • Foodman AS
  • Ekrheim AS
  • Baxt
  • Norsk Kylling AS
  • Hennig Olsen
  • Thai Union/King Oscar
  • ISS, FS Norge
  • Sodexo
  • Nordic Choice Hotels
  • Scandic Hotels

    (Kilde: Regjeringen/NHO)


Convenience kommer ut seks ganger årlig og setter søkelys på dagens og morgendagens serveringssteder for travle mennesker.

Les mer om bladet

Bestill abonnemnent

Last ned bladet elektronisk

Følg oss på Facebook

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

PRØVELES EN UTGAVE GRATIS!

Relaterte artikler