Cxense Display

Starbucks Howard Schultz går av

Kevin Johnson, Starbucks CEO, og Howard Schultz foran en fullsatt forsamling ved Starbucks Support Center i Seattle, mandag 4. juni 2018. (Joshua Trujillo, Starbucks)

Den 26. juni går mannen bak hele Starbucks av som styreleder. I et avskjedsbrev og i et møte i Seattle med rundt 900 Starbucks partnere, kunngjorde han mandag at han trer av.  

Av Linda Dahlstrom and Jennifer Warnick – Les hele saken via link nederst på siden.

Howard Schultz går for å være mannen bak Starbucks enorme suksess verden rundt. I løpet av de siste 40 årene har Schultz vært selve på roret i Starbucks, det kommer frem i en pressemelding fra selskapet.  

En sjelden mulighet
Starbucks CEO, Kevin Johnson, uttalte følgende i møte med partnere, medarbeidere, styremedlemmer, tidligere kolleger og til og med den aller første Starbucks-investoren, som var møtt frem ved Starbucks Support Center.
– Sjelden i livet har man mulighet til å jobbe med en grunnlegger og gründer, en leder som opprettet et slikt ikonisk selskap. Hver og en av oss, har hatt muligheten!
Schultz tok ordet og svarte;
– Skal du få meg til å gråte før jeg begynner?
Johnson fortsatte;
– I dag er vi her for å feire og anerkjenne en spesiell leder, gründer, person som vi alle elsker. Han er vår partner, og i dag er hans dag. Takk for at du trodde.
Schultz sa at den viktigste budskapet han ville dele, var takknemlighet.

(Foto: Joshua Trujillo, Starbucks)

Drømmen
Schultz selv uttaler at dette har vært drømmen i livet. Stemningen var følelsesladet, i likhet med mange av de rundt 900 som var samlet over to etasjer. Flere tusen andre fulgte møtet fra konferanserom og datamaskiner over hele verden.
– Jeg skulle ønske foreldrene mine kunne ha sett hva vi har gjort sammen, sa Schultz, som vokste opp i Canarsie-prosjektene i Brooklyn.
Som en liten gutt, slet familien hans økonomisk, som følge av at faren brøt ankelen på jobben og ikke hadde sykeforsikring til å betale for omsorg.

«Jeg bestemte meg for å bygge et selskap som min far, en arbeidskar og veteran i fra andre verdenskrig, aldri fikk sjansen til å jobbe for», skrev han i avskjedsbrevet, som han sendte ut mandag da han meldte om sin om avgang.

Et sterkt selskap
I løpet av Schultz tid i Starbucks, vokste selskapet fra 11 butikker, til 28 000 i 77 land, og aksjekursene økte 19 000 prosent siden begynnelsen av 1992-tilbudet.

Det Schultz spesielt ønsket, var at hans foreldre kunne ha sett typen av selskapet han bidro til å skape; Et som tok seg av sine ansatte, ga dem tilgang til undervisning, utdanning og helsevesen, et selskap med forpliktelse til å ansette militære veteraner og deres ektefeller, samt unge mennesker som kanskje ikke har hatt mange sjanser i livet.

(Foto: Joshua Trujillo, Starbucks)

Et stadig skiftende miljø
Verden, og markedet, endrer seg dramatisk, sa Schultz. Flere og flere mennesker jobber hjemmefra og handler på nettet. I takt med at Starbucks undersøker sin posisjon i dette stadig skiftende markedet, er det viktig å fortsette å ha tro på selskapets kjernevirksomhet: Opplevelsen!
– Opplevelsen må bli verdsatt – den må heves, sa Schultz.
– Alle i selskapet har mulighet til å bidra, og alle har et personlig ansvar.

– Jeg har i alle disse årene prøvd å leve opp til forventningene dere alle har, og jeg har ikke alltid vært perfekt. Jeg har hatt mine øyeblikk hvor jeg har blitt skuffet og opprørt. Jeg skjønner noen ganger at mine standarder er høye, og jeg har problemer med å feire suksess, sa Schultz.

– Men jeg feirer i dag, og jeg feirer alle dere!

(Foto: John Edwards for Starbucks)

En ting som Schultz ikke snakket mye om i medarbeiderforumet var hans planer utover 26. juni. Men i avskjedsbrevet skrev han at han gleder seg til å tilbringe tid sammen med familien sin i sommer, og vil vurderer noen ulike alternativer, fra filantropi til offentlig tjeneste.

Etter Shultz går ut av styret i slutten av juni, vil han overvære åpningen av Starbucks Reserve Roasteries i Milano og New York City. Han skriver også en bok om selskapets sosiale virkninger.

Starbucks-aksjen falt mandag fra 57,07 til 55,64 dollar etter kunngjøringen.

Myron E. Ullman, tidligere administrerende direktør i J.C. Penney, vil overta som styreleder for Starbucks.

Les hele saken om Starbucks og Howard Schultz her: Schultz to employees: ‘This has been the dream of a lifetime’

Les avskjedsbrevet her: Message from Howard Schultz to partners: Onward with love

.

Relaterte artikler