Cxense Display

Slik fikser du festkakene!

Hipp hipp hurra for 17. mai. Oppskriftene til både frokost, koldtbordet og de aller beste festkakene finner du på brodogkorn.no

Med 17. mai, konfirmasjon, bryllup og skoleavslutninger utover er det høytid for festkaker. Nordmenn elsker kaker, og vi har nok alle barndomsminner med overdådige kakebord. – Å fikse de flotte festkakene trenger ikke være så vanskelig. Her er festkakene som må stå på bordet, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Disse festkakene vil passe perfekt, uansett anledning. Og best av alt, de er ikke særlig krevende å bake.

  1. Bløtkake.Tradisjonelt sett består bløtkaken av luftig sukkerbrød fylt med smakfulle kremer og dekket med pisket krem og fristende, norske bær. Bruk røde og blå bær så er den enkel å pynte til 17. mai.
  2. Marsipankake er alltid en klassiker i konfirmasjoner og bryllup. Trukket med marsipanlokk og fylt med pasjonfruktmousse har du den perfekte kaken til vår- og sommerfesten.
  3. Verdens beste, også kalt Kvæfjordkake. Kombinasjonen sukkerbrød og marengs med mandelflak som fylles med søt vaniljekrem gjør kaken både krønsji, myk og seig på samme tid.
  4. Rullekake er veldig enkelt å lage, og slår alltid an hos både store og små. Smaken kan varieres etter hvilket syltetøy man fyller den med. Prøv også med krem inni kaken for en ekstra saftig og rund smak – eller sjokoladefyll.
  5. Bærterte fylt med et tykt lag vaniljekrem og friske bær er en favoritt, og et fargerikt og friskt innslag på kakebordet.
  6. Ostekake pyntet med sjokoladelokk er en nydelig festkake. Crispy bunn, silkemyk krem, sjokolade og bringebær er en uslåelig kombinasjon.
  7. Sjokoladekaker er uimotståelige både til bursdag, bryllup og fest. Ved å variere form og pynt kan den tilpasses både små og store kakespisere.
  8. Pavlova er nok blitt den mest populære kaken på norske kakebord de siste årene. En luftig og søt dessertkake av marengs pyntet med vaniljekrem og bær som er oppkalt etter den russiske danseren Anna Pavlova.
  9. Kransekake til 17.mai og konfirmasjon er midtpunktet på kakebordet. Pyntet med melisglasur, hvite maiblomster og norske flagg.

Gode tips:

– Legger man mye penger i en «hovedkake», f.eks en bryllupskake, bør man begrense omfanget av kakebordet. Det er hyggeligere at denne kaken til flere tusen kroner blir spist. Server heller frukt, bær og konfekt ved siden av.

– Om det er snakk om et festlig lag for en hovedperson, en konfirmant eller en jubilant, bør kakebordet settes opp etter dennes ønsker. Kanskje konfirmanten fortrekker sjokoladekaker fremfor bestemors krydderkake med rosiner.

– Tenk på at alle skal finne noe på kakebordet. Husk at det kan være både nøtteallergi eller glutenallergi å ta hensyn til.

– Beregn kake, som du beregner mat. De fleste tar maks tre stykker kake. Tenk litt på smakene: Det skal gjerne være en god balanse på søtt og syrlig, og gjerne tilpasses sesongen. Uansett hyggelig anledning finnes det alltid plass til kake!

Lager du Norges sunneste festkake?

Det er ikke noe problem å unne seg «usunne kaker» innimellom. Men kan det lages festkaker som er litt mer sunne? Og ikke minst – smaker like godt og ser like gode ut?

Sammen med Grete Roede inviterer Opplysningskontoret for brød og korn alle hjemmebakere til å dele sine oppskrifter på festkaken man kan spise med litt bedre samvittighet.

Les mer om konkurransen

 

Relaterte artikler