Cxense Display

Går Norge på langs og samler smaksopplevelser

(KRISTIANSAND/NORDKAPP) Mekaniker Jan Bang Henningsen fra Hennig-Olsen Is har flere øyesykdommer som medfører at han vil bli blind. Nå har han lagt ut på en 250 mil lang vandring sørover fra Nordkapp for å se Norge før det er for sent.

– Min drøm er å få sett så mye som mulig av dette vakre landet før det blir for sent, og takket være en raus arbeidsgiver får jeg nå muligheten til å gå hele Norge på langs i sommer, fra Nordkapp til Kristiansand, sier Jan Henningsen.

Jan Henningsen ble sterkt motivert til å følge sin drøm av polfarer Astrid Furholt, som i vinter fulgte Roald Amundsens fotspor til sydpolen. Astrid var frontfigur i Polferden, et kom-i-form program for alle ansatte i Hennig-Olsen Is, og det var i møte med Astrid at Jan ble inspirert til å gå Norge på langs.

De over 200 ansatte på iskremfabrikken gikk totalt over 20.000 mil i fjor høst, og Jan gikk aller lengst med 342 mil.

– Jeg ser ikke lenger så godt, og min største drøm nå er å få sett så mye som mulig av Norge mens jeg ennå kan. Jeg har lagt opp ruten for å oppleve mest mulig, få flest mulig varierte inntrykk, sier Jan, som opprinnelig er fra Danmark.

Smaker seg gjennom Norge
En del av turen går ut på å kartlegge og dokumentere særegne, lokale smaksopplevelser underveis, og ta med smaks- og sanseinntrykkene tilbake til Hennig-Olsen Is.

Jan har allerede tilbakelagt ca. 100 mil, og har fått smake på flere av de lokale rettene som Nord-Norge har å by på, blant annet ulike fiskeretter på Andenes; oster og ostekake på Nordtun Gård i Risøyhamn og møsbrømlefse på Kjerringøy utenfor Bodø.

– Jeg er spent på hvilke flere smaker og sanseopplevelser de mange flotte stedene i Norge har å by på, og ønsker å ta med meg noen nye impulser sørover til iskremfabrikken, sier Jan.

Støttes av kolleger
Fordi Jan har sterkt nedsatt syn, vil han i hovedsak følge veier på sin ferd sørover. Han har også med seg turkamerater fra Hennig-Olsen Is og sin egen familie for å ivareta godt humør og god sikkerhet underveis.

De skal gå i alt 248 mil, med et dagsgjennomsnitt på noe under 3 mil. Turen går sørover via Vesterålen og Lofoten til Helgelandskysten, Trøndelag, Vestlandet og ender i Kristiansand. Etter planen er Jan fremme 30. august.

– Jeg er veldig takknemlig for å få muligheten til å realisere min drøm. Jeg håper min tur kan inspirere andre som føler de ikke passer inn i den klassiske stereotypien av eventyrere og ekspedisjonsfarere til å følge sin drøm. Jeg vil legge ut bilder og statusoppdateringer underveis på facebooksiden min, ”Norge på langs med Jan”, og håper på den måten å nå ut til andre som kan bli inspirert av denne turen, sier Jan.

Heier hele veien!
Paal Hennig-Olsen er svært glad for å kunne støtte Jans prosjekt.

– Det er sterkt, det Jan skal gjøre. Da han fortalte meg om dette første gangen ble utrolig imponert. Vi skal heie på ham hele veien. For meg er det viktig å ta vare på medarbeiderne våre og gi dem rom for å følge drømmene sine, sier Paal Hennig-Olsen.

Jan er også frontfigur i årets kom-i-form program. Alle ansatte hos Hennig-Olsen Is kan melde seg på programmet som er utformet som en konkurranse, der lag på fire skal forsøke å gå samme distanse som Jan. En egen app logger antall skritt, og viser hvor langt lagene og Jan er kommet.

Målsettingen med kom-i-form programmet er helsegevinster, redusert sykefravær, og styrket samhold og trivsel i bedriften. I fjor sank sykefraværet markant som resultat av programmet, de over 200 som var med kom i bedre form, og trivsel og samhold økte betydelig. Programmet har høstet internasjonal anerkjennelse.

Blindeforbundet er samarbeidspartner og vil motta støtte til sitt arbeid. Jo mer de ansatte i HennigOlsen Is går, desto mer penger vil Blindeforbundet motta i støtte fra Hennig-Olsen Is.

 

Relaterte artikler