Nytt fremtidsrettet kaffeforedlingsanlegg i Vestby

(Ilustrasjon: Joh. Johannsen)

Joh. Johansson Kaffe AS jobber nå med å sette opp et nytt og fremtidsrettet kaffeforedlingsanlegg i Vestby i Akershus. Det nye anlegget blir på 9 450 kvadratmeter med tilhørende utomhusanlegg.

Espen Gjerde, administrerende direktør i Joh. Johannsen.

– Vi har store ambisjoner for dette prosjektet, noe jeg tror både er riktig og viktig for å møte fremtidige kunders krav og forventninger, fremhever administrerende direktør Espen Gjerde i Joh. Johannson Kaffe på selskapets nettsider.

– Enkelt sagt ønsker vi å bygge det mest moderne kaffeanlegget som er teknisk mulig – både fordi det er en uttalt målsetting for oss å være i forkant på miljøsiden, og fordi det etter min mening vil være det riktige å gjøre konkurransemessig sett.

Gigantbygg i tre
– I denne prosessen er det etter min mening avgjørende at vi ikke senker ambisjonene! I en litt omskrevet idrettsterminologi; Hvis vi ikke trener for å bli verdensmestre, så blir vi det heller ikke, sier Gjerde.

Kaffeprodusenten har lagt seg på et ambisiøst nivå, som helt klart har sine utfordringer. Det nye anlegget blir på 9 450 kvadratmeter med tilhørende utomhusanlegg. Det er blant annet teknisk krevende å bygge så stort og hvor deler av bygget er 35 meter høyt, samtidig som bygget skal være klimanøytralt.

–  Så langt har forprosjektet vist oss at dette er mulig, forteller Gjerde.

Først i verden
For å sikre en klimanøytral drift, må bedriften bruke biogass.
–  Et relevant spørsmål i den sammenheng, er om det er god nok tilgang på biogass når anlegget åpner i 2020. Det foreløpige svaret på det er «mest sannsynlig».

I tillegg er det en rekke tekniske spørsmål knyttet til alt fra det å bruke biogass i produksjonen, til hva som kan gjøres for å gjenvinne overskuddsenergi fra anlegget. Svarene på mange av disse spørsmålene gir seg ikke selv – rett og slett fordi det ikke er noen andre å spørre.
–  Vi blir de første i verden som bygger et slikt anlegg. Det er vi for øvrig grådig stolte av.

60 år gammelt anlegg
Selskapets anlegg på Filipstad har stått i 60 år. Det nye anlegget skal være operativt de neste seksti årene.

– Da må vi tilpasse dette til de kravene vi vil møte fra kundene våre, og jeg er ganske sikker på at miljø og bærekraft vil bli vektlagt mye sterkere av fremtidens forbrukere. Derfor vil det også bli et konkurransefortrinn for oss å produsere ved dette anlegget som ikke belaster miljøet. Det i seg selv tror jeg også kan bidra til en adferds-endring hos forbruker, fordi vi gir reelle muligheter til å velge gode, miljøvennlige kaffealternativer.

Fremtidsrettet satsning
– Samtidig mener jeg de ambisjonene vi har for kaffeanlegget passer godt inn i konsernets øvrige satsing på miljøvennlige og fremtidsrettede løsninger. På Sentrallageret har vi et av Norges største solcelleanlegg, i Rogaland er vi engasjert i utnytelsen av vindkraft, vi var først i verden med å ta i bruk bioetanol for tyngre godstransport – for å nevne noe. Nettopp derfor er det så givende å arbeide med et slikt prosjekt. Det er jo ikke rart jeg er stolt av det, sier en smilende Espen Gjerde.

AF Gruppen vant kontrakten

Ifølge en børsmelding fra AG Gruppen er avtalen en totalentreprise. Kontraktens verdi er 250 millioner kroner. AF Gruppen starter arbeidene i januar 2018 og bygget vil stå ferdig i september 2019 melder estatenyheter.no.

Totalentreprisen omfatter bygging av selve fabrikken, tekniske installasjoner, solcelleanlegg og utomhusanlegg. Bygget skal ha en høy miljøprofil og settes opp i massivtre og sertifiseres som Breeam Excellent.

(Kilde: Joh. Johannsen/estatenyheter.no)


Relaterte artikler