Cxense Display

ASKO åpner hydrogenstasjon i Trondheim

(Foto: ASKO)

I dag åpner ASKO en ny hydrogenstasjon ved Tiller. Hydrogen skal framstilles lokalt, med energi fra bl.a. 9000 m2 solceller på taket til ASKO MIDT-NORGE. Hydrogen skal brukes som drivstoff for lastebiler, biler og trucker i egen virksomhet.

Under åpningen vil både trucker og personbiler som går på hydrogen bli presentert. Anlegget vil i full drift produsere over 300 kg hydrogen pr. døgn. ASKO har søkt i markedet etter større lastebiler med rekkevidde opp mot 500 km som kan benytte hydrogen som drivstoff. Valget falt på Scania.

Selskapet har bestilt fire treakslede chassiser på 26 tonn og 21 palleplasser. Lastebilene drives elektrisk med strøm fra brenselsceller som benytter hydrogen som drivstoff. Lastebilene er under produksjon, og vil bli levert høsten 2018.

ASKO har en ambisjon om å bli klimanøytral. Ambisjonen innebærer at ASKO kun skal distribuere matvarer med fornybart drivstoff innen 2020. Hydrogenprosjektet til ASKO MIDT-NORGE er et viktig ledd på å nå denne ambisjonen.

Hydrogenteknologi har et stort potensiale som 0-utslippsalternativ for lastebiler på lengre distanser, mens elektriske lastebiler kan egne seg mer for bynær distribusjon. De første elektriske lastebilene er allerede i drift på norske veier.

(Pressemelding)

Relaterte artikler